27-07-2009, 12:55
Zamieniłem baniak 34 na 25 bo naprawdę chyba przesadziłem. Podajecie mi przepisy, ale na ilości wina. A w baniaku 25 l ile potrzeba owoców, żeby butla po odlaniu soku była zalana jak najwięcej? Czy to prawda, że na wino 16% potrzebuje: 6,8 l soku/ czyli około 12kg wiśni, 8,8 l wody i 2,5 kg cukru? Każdy kalkulator liczy inaczej. Matkę drożdżową dzisiaj zrobię, kupiłem wiaderko i jak rozumiem we środę wydrylować wiśnie (ile kg?), wtedy zalać je 2l ciepłej wody, dodać matkę, mieszać i po 4 dniach sok, re4sztę wody z cukrem wlać do butli, od razu nie zakładać rurki, a po 2 dniach już z rurką rozpocznie się fermentacja? Tak was zrozumiałem, bez złośliwości, nie jestem dzieckiem a w mojej rodzinie nikt, nigdy nie robił wina. Wiśnie się kończą, a jak mi nie wyjdzie to szkoda gadać, stracę zapał i już przynajmniej nie będziecie odpowiadać na moje głupawe pytania.
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki i pozdrawiam