• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Co polecicie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Co polecicie
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#1
26-11-2003, 09:26
Drodzy miodosytnicy,
O swym zauroczeniu miodami nie będę się już rozpisywał bo nudą zawieje.
Jako że jestem młodym adeptem sztuki miodosytniczej, pozostaję nadal w sferze eksperymentów.
Mam na koncie dwa młodziany: sycony trójniak maliniak i niesycony trójniak naturalny. Oba mimo swego młodego wieku zapowiadają się na tyle dobrze że zapałałem chęcią spróbowania czegos więcej (i obawą zarazem że nic z tego nie doczeka przepisowych kilku lat leżakowania).
I tu zwracam się do was z prosbą. Przepisów na miody są dziesiątki, jesli nie setki – ale może znajdziecie cos w swoim dorobku godnego polecenia. Ponieważ mam już na koncie miodek owocowy i naturalny, chętnie spróbowałbym czegos z ziołami (może się źle wyrażam ale chodzi mi o miodek sycony z ziołami / przyprawami czy co tam się jeszcze wrzuca.).
Pozdrawiam,
Patryk
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#2
26-11-2003, 20:14
Czyżby miody korzenne były tak mało popularne?
A swoją drogą - ponieważ mam już jakies (niejasne jeszcze, ale jednak) spostrzeżenia, przychylam się chyba bardziej ku obozowi zwolenników miodów niesyconych. Nie pamiętam kto mi go polecił kilka miesięcy temu - ale pięknie dziękuję. Już jest pyszny (tak własnie) a ciekaw jestem jaki będzie za 2-3 lata.
Szukaj
Odpowiedz
Pawel Offline
Zasłużony Miodosytnik
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 34
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#3
26-11-2003, 22:31
Co do ziolowych to polecam LITEWSKI. Super aromat, tylko, zeby nie przedawkowac.

Korzenny nie jest zly, ale lit. ma piekny aromat.
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#4
27-11-2003, 09:24
Zupełnie przypadkiem wyszło mi na to samo!
Kiedy zacząłem przeglądac przepisy okazało się że mam tylko składniki do litewskiego - tym bardziej cieszy Twoja opinia o pięknym aromacie.
Pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#5
27-11-2003, 12:50
Jam ,Ci to nie chwaląc sie jakis czas temu zachwalał miody niesycone . Obawiam się jednak że nie będzie Ci dane spróbowac ich smaku za 2-3 lata, a to z tej przyczyny że nie bedzie już czego próbowac.:big:
Szukaj
Odpowiedz
Jasny21 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: smaczny
#6
27-11-2003, 14:53
Ostatnio też myslałem o miodku, zamieżam zrobic dopiero za jakis czas ale chyba już wiem jaki to będzie.
A będzie wyglądał tak:
3l miodu
7l wody
2g imbiru
3g cynamonu
1g pieprzu
5g kwiatu bzu czarnego

A użyje chyba miodu lipowego
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#7
27-11-2003, 15:49
Cytat:Originally posted by dzidek
Obawiam się jednak że nie będzie Ci dane spróbowac ich smaku za 2-3 lata, a to z tej przyczyny że nie bedzie już czego próbowac.:big:

Oby twoje proroctwa się nie spełniły:spie:

A tak na poważnie to zamierzam nastawiac cały czas kolejne - i mam nadzieję że dojdę do stanu w którym będę mógł pic miody dojrzałe!
Stąd prosba o polecenie czegos nowego. A poza litewskim nastawię też zaraz niesyconego maliniaka (zrobiłem już syconego, ciekaw jestem różnicy).
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#8
05-12-2003, 09:56
Moje miody owocowe potwornie długo sie klarują(niesycone oczywiscie).Doceniam tutaj jednak warzenie brzeczki.
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#9
05-12-2003, 10:09
Jasny21 - a moze zmniejsz wodę o litr, wyjdzie Ci przynajmniej pełny trójniak, a tak 3+7 to ni to trójniak ni czwórniak. :(
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#10
09-12-2003, 10:15
Cytat:Originally posted by Pawel
Co do ziolowych to polecam LITEWSKI. Super aromat, tylko, zeby nie przedawkowac.

No i własnie nie wiem czy nie przedobrzyłem... Poszedłem za radą Ciesielskiego, który mówił o 15g kwiatu bzu i 10g jałowca na 10 litrów. Ale już w Cieslaku było bodaj 5g kwiatu bzu i 10g jałowca. Sprawdziłem jeszcze u Nowickiego i też było co innego.
Miodek pachnie wprost cudnie, ale nie wiem czy nie zbyt intensywnie - jakie proporcje stosujecie?
Mam go w baniaczku 5l. i się zastanawiam czy nie zrobic z tego 10l.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#11
09-12-2003, 12:08
W końcu przez całą zimę nie ma co robic.
Matka już "dochodzi", za radami tu zamieszczonymi początki będą niesycone (zaczynam od 2x5L) - i teraz muszę wybrac.
Na razie skłaniam się ku Ruskiemu - bardzo mnie interesują te porzeczki w miodku i może Litewski - tylko skąd teraz kwiat bzu ???!!!!?
Przy zaprawianych niesyconych trzeba chyba troszkę brzeczki jednak pogotowac z ziółkami ?
A jak byc z porzeczkami w Ruskim, żeby nie uwarzyc (tfuj !) kompotu ??
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#12
09-12-2003, 21:48
Macieju. Kwiat bzu można chyba dostac w zielarniach. Piszę chyba, bo tam kupowała moja babcia, która juz ładnych kilka lat nie żyje
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#13
09-12-2003, 22:26
Maciek,z tym kwiatem z zielarni uważaj ,nigdy nie wiadomo ile przeleżał w hurtowni na półce a to nie wino i najlepszy jest ostatni rocznik;)
Może zrób sobie taką zaprawkę na spir. z kwiatem i dodawaj porcjami do miodu po burzliwej ferm.tak będziesz miał lepszą kontrolę.
Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
****
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Bydoszcz
Nastrój: :diabelek:
#14
10-12-2003, 00:36
w sklepach ze zdrowa zywnoscia jest syrop z kwaitu bu czarnego. Moze jego uzyc? Sam rozwazam taka mozliwosc :)
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#15
10-12-2003, 09:11
Ja kupiłem suszony u producenta (więc chyba w miarę swieży), kupiłem w sumie jakies 10 ziół za 9,48 PLN.
A wracając do mojego pytania - czy ktos może mi powiedziec czy przesadziłem z iloscią składników?
(kwiat bzu 15g, jałowiec 10g na 10 litrów)
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#16
10-12-2003, 13:31
Cytat:Originally posted by patricus
...A wracając do mojego pytania - czy ktos może mi powiedziec czy przesadziłem z iloscią składników?
(teraz pewnie nikt nie będzie jeszcze wiedział, czy przesadziłes), to nastawic równolegle naturalny miodzik, niezaprawiany niczym i, jesli okaże się, że jednak przesadziłes to do dojrzewania zmieszac...
A jesli nie przesadziłes, to podobno od przybytku głowa nie boli.
Szukaj
Odpowiedz
Agnieszka Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 558
Liczba wątków: 32
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: ;)
#17
10-12-2003, 14:28
Kwiat bzu można kupic w zielarniach lub aptekach 25 g = 1,90 zł. Wczoraj kupowałam, a czy nie zwietrzały można szybko sprawdzic wąchając opakowanie. swieży ma bardzo intensywny zapach, aż za bardzo nawet :jezor:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Apollo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 30
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#18
11-12-2003, 12:22
Czy ktos z Was, wie gdzie we Wrocławiu można kupic korzeń fiołka ?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Co polecicie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 17:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa