Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino z aronii
#1
jestem calkowicie początkującym "winiarzem" robiłem narazie tylko z winogron i ryżu - nawet jakoś wyszlo. Chcę teraz zrobić z aronii - mam 20 kg owocu - mogę mieć także dość trochę jabłek - baniak 50 l - czy coś z tego mogę pokombinować ?? proszę o radę
Odpowiedz
#2
Już masz 20 kg aronii?? Dojrzałej?
Odpowiedz
#3
tak - od strony południowej nawet zaczyna opadać
Odpowiedz
#4
Jabłka z aronią się bardzo dobrze komponują pod warunkiem, że jabłek będzie znacznie więcej niż aronii - w przeciwnym razie jabłko może nie być wyczuwalne. Radziłbym na 10l moszczu jabłkowego dać maksymalnie 3l moszczu aroniowego i celować w półwytrawne.
Odpowiedz
#5
To zbieraj tę opadłą i pakuj do zamrażarki. Wino najlepsze jest z aronii 1. bardzo dojrzałej i 2. przemrożonej.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Jabłka z aronią się bardzo dobrze komponują pod warunkiem, że jabłek będzie znacznie więcej niż aronii - w przeciwnym razie jabłko może nie być wyczuwalne.
Dokładnie tak.
ALe polecam też wytrawne aroniowe:) wymaga jednak długiego leżakowania.
Odpowiedz
#7
ale proszę o jakieś konkretne proporcje
Odpowiedz
#8
Ja robiłem wg przepisu z biowinowskiej książki
- 3,5 kg aronii,
- 2,2 kg cukru,
- 6,2 l wody
- drożdże Burgund plus pekto plus pożywka.
Wyszło wytrawne mimo, że przepis jest na półsłodkie. ALe może to wina cukru z Biedronki, który ma mniej cukru w cukrze:(
Ale wytrawne jest ok i chyba nie chciałbym słodkiego.
Odpowiedz
#9
w związku z tym ze jutro mam zamiar obrywać krzak aronii, mam pytanie:
czy warto przemrażać (czy jest to konieczne)? i czy polecacie jakieś mieszanki aronii z innymi owocami
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez Niro
czy warto przemrażać (czy jest to konieczne)?


Warto przemrażać.


Cytat:Wysłane przez Niro
czy polecacie jakieś mieszanki aronii z innymi owocami

Tak jak pisali poprzednicy, najlepsze są jabłka. W zależności od odmiany jabłek proporcja soku jabłkowego do aroniowego różne, ale najczęściej 10:3 ja preferuję 10:2.5.
Odpowiedz
#11
jeszcze jedno:
aronie w całości czy do sokowirówki?
Odpowiedz
#12
poduszona ale nie roztrzaskana na maśtykę :)
Odpowiedz
#13
Ja przepuściłem przez robota kuchennego, chodziło o to by nie rozdrabniać, ale lekko posiekać owoce. Do sokowirówki bym nie wrzucał, bo chyba sok aronia ciężko w ten sposób oddaje, a całe to na pewno nie odda wszystkiego co ma w sobie do winka.



Skocz do: