Liczba postów: 38
Liczba wątków: 9
Nie wiem czy odkryłem aMERYKE na forum ale spoykam się ciągle z tym że kupujecie mili pojemniki fermentacyjne. Szkoda kasy; otóż podejrzewam że każdy z Was ma w mieście/wiosce piekarnie/ cukiernię. Nawiązując ja zrobiłem tak iż udałem się do cukierni i powiedziałem iż potrzebuję 2 wiadra po toffi

Panowie mieli tych wiader miliardy

i od razu mi dali za free.
Są to wiadra 20l które mnie służą jako pojemniki ferm. Do tego kranik z hydraulicznego za 3-5zł i fruwa marynara.
Ot moja teoria spisku.Pozdrawiam.
Liczba postów: 5.595
Liczba wątków: 233
Nastrój: Nareszcie!
No. Mądrego to i posłuchac warto.
Ano - zwłaszcza, że były już takie pomysły i informacje na forum, a i na głównej proponowałem aby w hurtowniach spożywczych (Kraków - plac Rybitwy) popytać za pojemnikami za ketchupem/majonezem/musztardą. Ja razem z nieforumowym_marcinem zaopatrzyliśmy się w ten sposób w wiadra 30l.
OT - IMHO kranik jest zbędnym wydatkiem.
Krzysztof
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 5
Nastrój: znakomity
w sklepie z artykułami pszczelarskimi kupiłem bardzo udane pojemniki 30-to litrowe po 15,- zł ze szczelnymi przykrywkami.
Liczba postów: 142
Liczba wątków: 0
No więc idąc za radą p3nny,odwiedziłem dość dużą cukiernię w której co prawda nie mieli 15-20 l pojemnikow ale były za to 10 l co też mnie b.ucieszyło

wziołem od razu 10 szt.
Ponadto miły właściciel cukierni zaproponował mi stały odbiór uwaga..soku-kompotu pozostałego po odsączeniu wiśni z 3 litrowych słojów (już 60 l dama podmyta i czeka

)
Producent Prospona gdzieś z Nowego Sącza .Organoleptyczne badanie dały b.pozytywny wynik , muszę zbadać jeszcze kwasowość,blg = 20
Zamierzam ten sok-kompot bez dodatku (chyba ?!) wody pofermentować a teraz dzielę się z Wami swoją radością.Zobaczę co wyjdzie
Oczywiście wszystko za friko !! byle brać.
Liczba postów: 4
Witam.
Jako że miałem do czynienia z podobnymi sokami itp. z cukierni w której pracuję, mogę stwierdzić abyś nie spodziewał się cudów , mianowicie te pozostałości bardzo słabo fermentują, powodem być może są jakieś konserwanty, mimo że na etykiecie brak jakiej kolwiek informacji o konserwantach .
Wiadrami (przeważnie 10L) też poratuję jeśli ktoś z Wawy i pofatyguje się po odbiór osobisty, oczywiście FREE
Liczba postów: 142
Wziołem to pod uwagę ale raczej nie wiele ryzykuję
Dzwonię do producenta , może poda skład ,bo faktycznie wymieniona jest na etykiecie masa netto;po osączeniu oraz min.19g.cukru/100g.owoców.
Zobaczę , MD w trakcie .Mimo woli będę dodawał kompot partiami , wtedy ewentualna strata będzie nie wielka,dzięki tatra.
edycja:
Dzwonilem do laboratorium firmy poinformowano mnie , że żadnych konserwantów (oprócz cukru) nie dodają ...tak wiem,wiem również nie chce mi się wierzyć
Muszę wypełnić czymś tę 60-tkę najwyżej zrobię z tego jakiegoś grzańca lub na dolewki