Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za dużo wody w aroniowym
#1
Nie wiem o czym dziś myślałem nastawiatąc swoje winno aroniowe ale dałem chyba za dużo wody.

Do 7kg aroni dodałem 10 litrów wody a miało być 5. do tego dodałem 2 kg cukru. Chyba przesadziłem z wodą.

Winko już pracuje ale chyba nie bedzie wyraziste.
Czego moge dodać jeżeli nie mam już aroni i jej nie zdobęde. Może dodać rodzynek?? Ile??

W balonie mam wszystkie owoce i po kilkunastu dniach mam zamiar oddzielić owoce od wina i dalej fermentować ewentualnie dodać cukru.

Pozdrawiam

Puszka
Odpowiedz
#2
Możesz dodać soku jabłkowego,nawet z kartonika.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez plecionka
Możesz dodać soku jabłkowego,nawet z kartonika.

Ile tego soku dodać?? Bedzie to sok z kartonika bo innego nie posiadam. Jakiś 100% poszukam.
Odpowiedz
#4
Możesz też przygotować sok sokowirówką,taki będzie najlepszy.

Moim zdaniem jakieś 10 litrów soku będzie w sam raz.
Odpowiedz
#5
Puszka nie panikuj. Wody jest nieco za dużo, ale aronia to bardzo intensywny surowiec i wino powinno być dobre. Niech sobie fermentuje, tylko ew. cukier rozpuść w nastawie, nie dolewaj ani kropli wody.
Odpowiedz
#6
Dodaj trochę czeremchy. To znakomicie uzupełni smak i aromat.



Skocz do: