06-12-2003, 00:05
Czesc.
Mam malutki problem z winem. Wino jest z winogron, tegoroczne, ale ma dziwny posmak jakby rdzy. Najprawdopodobniej wzięło się to z tego, że przy wyciskaniu owoców użyłem zardzewiałej prasy, którą dobrze umyłem, ale widocznie to nie wystarczyło. Wiem, że tak się nie robi, używa się kwasoodpornej stali itp., ale miałem na wycisnięcie 30kg. owoców 1 godzinę, więc się na to posępiłem. Moje pytanie brzmi: czy można jakos pozbyc się tego posmaku, czy może sam zniknie. Dodam, że wino jest winogronowe, mocne, po pierwszym obciągu (dzis go wykonałem).
Dzięki.
Mam malutki problem z winem. Wino jest z winogron, tegoroczne, ale ma dziwny posmak jakby rdzy. Najprawdopodobniej wzięło się to z tego, że przy wyciskaniu owoców użyłem zardzewiałej prasy, którą dobrze umyłem, ale widocznie to nie wystarczyło. Wiem, że tak się nie robi, używa się kwasoodpornej stali itp., ale miałem na wycisnięcie 30kg. owoców 1 godzinę, więc się na to posępiłem. Moje pytanie brzmi: czy można jakos pozbyc się tego posmaku, czy może sam zniknie. Dodam, że wino jest winogronowe, mocne, po pierwszym obciągu (dzis go wykonałem).
Dzięki.