Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwny smak wina
#1
Czesc.
Mam malutki problem z winem. Wino jest z winogron, tegoroczne, ale ma dziwny posmak jakby rdzy. Najprawdopodobniej wzięło się to z tego, że przy wyciskaniu owoców użyłem zardzewiałej prasy, którą dobrze umyłem, ale widocznie to nie wystarczyło. Wiem, że tak się nie robi, używa się kwasoodpornej stali itp., ale miałem na wycisnięcie 30kg. owoców 1 godzinę, więc się na to posępiłem. Moje pytanie brzmi: czy można jakos pozbyc się tego posmaku, czy może sam zniknie. Dodam, że wino jest winogronowe, mocne, po pierwszym obciągu (dzis go wykonałem).
Dzięki.
Odpowiedz
#2
1. Po pierwszym obciągu trudno cos konkretnie powiedziec jeszcze o smaku wina.
2. Na pewno nie używac zardzewiałego sprzętu. (moszcz miał tylko 1 h kontakt z rdzą i nie sadze aby pozostawił tak trwały zapach) co innego jakbys fermentował w zardzewiałej beczce :D:D:D
3. Pozostaje czekac, czekac klarowac i jeszcze raz czekac smak na pewno się poprawi.;)
Odpowiedz
#3
Niestety zwiazki zelaza chyba bardzo trudno usunąc z wina w warunkach domowych. Tak sobie przypominam, ale Aga z pewnoscią wie co trzeba by zrobic - tyle tylko, ze niekoniecznie da sie to zrobic w domu. :(
Odpowiedz
#4
Musialabym miec probke tego wina. Niestety, bez bardzo dokladnego okreslenia zawartosci zelaza w winie, nie mozna nic zrobic. Problem w tym, ze jedyna metoda jest potraktowanie w/w szesciocyjanozelazianem potasu, a jesli przsadzi sie choc odrobine to niestety zwazek ten ma sklonnosc do rozkladania sie do cyjankow, o ktorych szkodliwosci nie trzeba chyba nikogo przekonywac. Dlatego w przypadku nadmiaru jonow zelaza zawsze podaje sie odrobine za malo szsciocyjanozelazianu. No i wlasnie dlatego konieczna jest dokladna analiza. :(
Chyba niewiele pomoglam:nie:



Skocz do: