• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Aronia

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Aronia
KAPKA Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2003
Lokalizacja: Gorlice
Nastrój: No Mood.
#1
08-12-2003, 19:02
mam pewien problem z winkiem z aroni to znaczy.
Nastawiłem winko 4 miesiące temu dałem 7 kilo aroni nie miałem więcej więc kupiłem sliwki i dodałem ich 10 kilo to zalałem wodą dałem cukiem drozdże to wszystko w butli 35 l. cukier dodawałem w jakichs 4 porcjach wsumie jakies 6 kg.
A teraz jaki mam z tym problem sliwki juz prawie wszystkie sie rozpadły i opały na dno no zostało kilka sztuk, ale aronia nadal jest u gury i to jakies 60% tych owoców. winko jeszcze fermentuje to znaczy poleci bąbelek raz na jakies 4 min. co robic czemu aronia nie opada (może dodac cukru przestawic w cieplejsze miejsce) ? Pmużcie :o
Szukaj
Odpowiedz
KAPKA Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2003
Lokalizacja: Gorlice
Nastrój: No Mood.
#2
08-12-2003, 19:05
jeszcze raz ja sorry za błedy ort. jestem dysortografikiem :-)
Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#3
09-12-2003, 11:38
Wywalaj owoc z butli. Przez 4 miesiące sliwki chyba się rozlazły i będziesz miał problem z klarowaniem. Poza tym tak długie trzymanie owocu w nastawie może sie skończyc goryczką, cierpkoscią wina pochodzącą od pestek.
Jeżeli chcesz miec mocne wino 16 - 18% przyjmij 307g cukru na 1 L syropu cukrowego. Tzn. syrop to jest:
woda + cukier. 1 kg cukru = objętosciowo po rozpuszczeniu 0,6 L
Jeżeli wszystek cukier odfermentuje (w co wątpię) - ustanie fermentacja i będziesz miał wino mocne wytrawne. Wtedy dosłodzisz do smaku.

bila
Szukaj
Odpowiedz
krzysiek07 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2003
Nastrój: b.dobry
#4
09-12-2003, 12:11
trzeba bylo jeszcze wczesniej ta aronie pogniesc wtedy by lepiej przefermentowala ... a tak to tylko pewnie bedzie wino sliwkowe ...
Szukaj
Odpowiedz
KAPKA Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2003
Lokalizacja: Gorlice
Nastrój: No Mood.
#5
09-12-2003, 16:17
Dzięki wielkie
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#6
09-12-2003, 22:08
Cytat:przyjmij 307g cukru na 1 L
Bila, wiem że okres zimowy i liczymy po "ryżowemu" ;) ale w tych owocach juz masz cukier. Tak więc 307g/L to za dużo. sliwka może miec nawet ponad 130g cukru/kg owocu. Aronia tez swoje dołoży, tak więc to już trzeba wziąc pod uwagę bo błąd będzie zbyt duży
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#7
10-12-2003, 07:29
Oczywiscie masz rację Majchał. Trochę się zagalopowałem (szkoda że nie ma galopującej buźki):big:
bila
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Aronia


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-06-2025, 02:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa