Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aronia
mam pewien problem z winkiem z aroni to znaczy.
Nastawiłem winko 4 miesiące temu dałem 7 kilo aroni nie miałem więcej więc kupiłem sliwki i dodałem ich 10 kilo to zalałem wodą dałem cukiem drozdże to wszystko w butli 35 l. cukier dodawałem w jakichs 4 porcjach wsumie jakies 6 kg.
A teraz jaki mam z tym problem sliwki juz prawie wszystkie sie rozpadły i opały na dno no zostało kilka sztuk, ale aronia nadal jest u gury i to jakies 60% tych owoców. winko jeszcze fermentuje to znaczy poleci bąbelek raz na jakies 4 min. co robic czemu aronia nie opada (może dodac cukru przestawic w cieplejsze miejsce) ? Pmużcie :o
Odpowiedz
jeszcze raz ja sorry za błedy ort. jestem dysortografikiem :-)
Odpowiedz
Wywalaj owoc z butli. Przez 4 miesiące sliwki chyba się rozlazły i będziesz miał problem z klarowaniem. Poza tym tak długie trzymanie owocu w nastawie może sie skończyc goryczką, cierpkoscią wina pochodzącą od pestek.
Jeżeli chcesz miec mocne wino 16 - 18% przyjmij 307g cukru na 1 L syropu cukrowego. Tzn. syrop to jest:
woda + cukier. 1 kg cukru = objętosciowo po rozpuszczeniu 0,6 L
Jeżeli wszystek cukier odfermentuje (w co wątpię) - ustanie fermentacja i będziesz miał wino mocne wytrawne. Wtedy dosłodzisz do smaku.

bila
Odpowiedz
trzeba bylo jeszcze wczesniej ta aronie pogniesc wtedy by lepiej przefermentowala ... a tak to tylko pewnie bedzie wino sliwkowe ...
Odpowiedz
Dzięki wielkie
Odpowiedz
Cytat:przyjmij 307g cukru na 1 L
Bila, wiem że okres zimowy i liczymy po "ryżowemu" ;) ale w tych owocach juz masz cukier. Tak więc 307g/L to za dużo. sliwka może miec nawet ponad 130g cukru/kg owocu. Aronia tez swoje dołoży, tak więc to już trzeba wziąc pod uwagę bo błąd będzie zbyt duży
Odpowiedz
Oczywiscie masz rację Majchał. Trochę się zagalopowałem (szkoda że nie ma galopującej buźki):big:
bila

Skocz do: