Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
przeliczając tym sposobem:
ilość cukru w gramach : 17g cukru co daje 1% : ilość nastawu w litrach= % na litr wina
przykład 3000g cukru dodanego : 17 : 10 litrów nastawu = 17.6470588 %
wynik oczywiście jest orientacyjny nie ma poprawek na inne cukry w nastwie
ale sposób wyliczanie tego co uzyskamy z dodanego cukru wychodzi chyba prawidłowo ???
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
Jeżeli w obliczeniach nie uwzględnisz całego dodanego cukru ( tego z soku oraz syropu cukrowego) to wynik będzie tylko orientacyjny, ale metoda obliczeń jak najbardziej poprawna.
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
więc dobrze było by poszperać za jakąś tabelą z wymienionymi owocami i zawartością ich cukrów niegdyś coś takiego gdzieś widziałem. może jeśli ktoś ma to niech wrzuci albo da namiar na taką.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
Pewnie Cieślaka przeglądałeś.

Strona 22.
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
w Domowym wyrobie win J. Cieślaka jest taka. Ale widziałem w necie gdzieś tabele w której było ze 100 owoców rozpisanych na zawartość cukru. Tylko wtedy dawałem sobie jeszcze sporo % w krew siedząc przed kompem

i mało co pamiętam. Teraz nie mogę jej odszukać.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 10
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nastrój: .....
widget no i masz to co szukałem