Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czy można tak w przybliżeniu obliczyć % wina
#1
przeliczając tym sposobem:
ilość cukru w gramach : 17g cukru co daje 1% : ilość nastawu w litrach= % na litr wina

przykład 3000g cukru dodanego : 17 : 10 litrów nastawu = 17.6470588 %

wynik oczywiście jest orientacyjny nie ma poprawek na inne cukry w nastwie

ale sposób wyliczanie tego co uzyskamy z dodanego cukru wychodzi chyba prawidłowo ???

Odpowiedz
#2
Jeżeli w obliczeniach nie uwzględnisz całego dodanego cukru ( tego z soku oraz syropu cukrowego) to wynik będzie tylko orientacyjny, ale metoda obliczeń jak najbardziej poprawna.
Odpowiedz
#3
więc dobrze było by poszperać za jakąś tabelą z wymienionymi owocami i zawartością ich cukrów niegdyś coś takiego gdzieś widziałem. może jeśli ktoś ma to niech wrzuci albo da namiar na taką.
Odpowiedz
#4
Pewnie Cieślaka przeglądałeś. :) Strona 22.
Odpowiedz
#5
w Domowym wyrobie win J. Cieślaka jest taka. Ale widziałem w necie gdzieś tabele w której było ze 100 owoców rozpisanych na zawartość cukru. Tylko wtedy dawałem sobie jeszcze sporo % w krew siedząc przed kompem :big: i mało co pamiętam. Teraz nie mogę jej odszukać.
Odpowiedz
#6
Z anglojęzycznej strony:
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_...table.html
Odpowiedz
#7
widget no i masz to co szukałem :brawo:



Skocz do: