Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino wiśniowe - wielka niewiadoma
Obydwa wina są już wspomnieniem
Wielka niewiadoma po roku walki i leżakowania okazała się pijalna i nawet dobra.
Z kolei wino z tego co zostało po sokowniku, czyli wytłoczyn i pestek wyszło REWELACYJNE, Małosłodkie mocne i mające mocny pestkowy posmak. PYCHA.

ps.
Całkiem niedawno słyszałem że wiśnie do wina należy pestkować bo wydobywa się z nich arszenik. :lol:
Tymczasem moje wino piło prę osób i wszystkie mają się dobrze. Jedna nawet wypiła butelkę na głowę i padła, a mimo wszystko na drugi dzień tylko malutki kac.

Ludzie to lubią pleść głupoty...
Odpowiedz
Świetna argumentacja, "wypił i przeżył", normalnie przekonałeś mnie. :chytry:
Odpowiedz
WITAM
Już dawno nie zagladałem na forum, czekałem na pierwsze moje owocowe z wiśni.
Mam zamiar nastawić 50 l wina 15 %
Chcę fermentować wiśnie w miazdze (bez drylowania) 3 dni,
Mam 50 l fermentator, wrzucę do niego 30 kg wiśni dodam pektopol ( ile ?) piro ( ile ?) drozdże aktywne shery 2 paczki,
pożywkę 4 g i z 5 l wody. Następnie po 3 dniach przecedzę przez tetrę i wleje do gąsiorka 54 l. Do tego doleję 20 l wody z 8 kg cukru, gdy blg zejdzie do 0 dodam następną dawkę cukru 2.5 kg w rozpuszczoną w nastawie i powtórzę tą operację gdy blg będzie 0 .
Posumowując:
50 l wina 15%
- 30 kg wiśni
- 20 l wody
- 13 kg cukru
- 2 paczki dr. akt. shery
- pożywka 4 g
- pektopor (ile ?)
PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ IEŚLI JEST COŚ NIE TAK.
Ewentualnie jakieś sugestie, jest to moje pierwsze owocowe, robiłem już ryżow ( bardz smakowało ).

pozdrawiam Daniel
Odpowiedz
(28-07-2011, 12:59)wisdan napisał(a): WITAM
....
- 2 kaczki dr. akt. shery
...
pozdrawiam Daniel

Ciekawy dodatek, to jakiś nowy gatunek kaczek ?

A tak na poważnie to jedna wystarczy.
Odpowiedz
Sorki literówka. A co zresztą mojego przepisu ?

Daniel
Odpowiedz
Czy można mój wątek przenieść w odpowiednie miejsce bo tutaj jest niewidoczny ?
Odpowiedz
Jesteś już trochę na forum i piszesz post pod postem? To, że ktoś nie odpowiada nie znaczy że nie widzi co napisałeś. Odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się na forum. Wystarczy poszukać. Jak Ci się aż tak bardzo nie chce to poczytaj to

PS A niby gdzie mają admini przenieść Twój wątek? Ja proponuję do wyszukiwarki.
Odpowiedz
"krzysztof1970" i inni mstrzowie. kiedyś byliście też początkującymi . Jestem rocznikowo prawie jak wszyskie wina na tym forum i "nie kumam wszystkich nowinek ". Zalogowałem się na tym forum, aby otrzymać jakąś pomoc (w wyszukiwarce mogą wszystcy, forum jest dla wybranych ?). Chyba ja nie pierwszy to zauważyłem, żeby otrzymać odpowiedź bezpośredinio to trzeba być zaawansowanym w temacie, ja jestem laikiem. Odsyłacie ( mam na myśli "wyższych stopniem") do różnych linków w wyszukiwarkach, TO PO CO FORUM. (literówkę łatwo zuważyć, a odpowiedzieć, trudniej ) Wpisz "w szukam" (przepis na wino wiśniowe ) i co wyjdzie "NIC "dla początkującego .
Ja poprostu zadałem proste pytanie-temat, jak to zrobić ? Trudne dla fachowca ?

pozdrawiam Daniel
Odpowiedz
Wisdan-więcej luzu.
Krzysztof podał Ci link do b. dobrej strony z przepisami skąd na początek ważna informacja dla Ciebie, że 4 g pożywki to na 10 l wina.
Dajesz aktywne więc musisz się nauczyć obliczeń i ubić drożdże w odpowiednim momencie pirosiarczynem, lub podjedź do 17% i zrób słodkie/półsłodkie (przy tej mocy wytrawne trudno wypić, a wisieńki jako słodkie zrobią furorę u pań).
Pytasz o pektopol. Na opakowaniu jest napisane ile i jak dawkować. Zwykle robi się tak, że na dobę przed dodaniem drożdży zadaje się pirosiarczyn, aby ubić dzikie drożdże oraz pektopol. Miesza się parę razy nastawem i po dobie można wycisnąć sok lub dodać drożdże i część cukru tudzież wodę.
Podobnych "kazań" jak w/w są na forum miliony stąd nikt nie leci z odpowiedzią tak szybko jakbyś oczekiwał.
Czuj się "objechany" za posta pod postem (patrz Regulamin i zapoznaj się z funkcją Edycja).
W forumowej "szukaczce" staraj się wpisywać jedno słowo (ja często wpisuję część słowa bez końcówki) to będziesz miał lepsze efekty.
Zobacz w jakim dziale jest ten wątek i zobacz ile tam wiśniowych.
Dostałeś "marchewkę" ( link od Krzysztofa) i oburzasz się, że dwudziestu nie leci z pomocą. Prześledź wątki w wiśniowych może do jakichś wniosków dojdziesz. Jak nie to podpowiem - drugie tyle wątków w koszu, bo akurat wysyp wiśni i porzeczek. Wpada młody człowiek z jakimś przepisem z netu i bez wysiłku chce, aby go zaraz obsłużyć (Ty przynajmniej w miarę poprawnie sformułowałeś pytanie - zobacz jak niektórzy pytają). Uwierz, że pisanie po raz któryś tego samego staje się nudne, a potem zaczyna drażnić.
Pobędziesz na forum nieco to inaczej niż teraz zobaczysz to o czym piszę.
Odpowiedz
Dzięki za podpowiedż . Na razie wrzuciłem wiśnie, 4 l wody , buteleczke petopolu i czkam do rana . Rano będzie pożywka i drożdż Shery.

Daniel
połączyłem posty

"tata1959" jeśli tak wyglądasz to wzbudzasz moje zufaniie, a twoje wypowiedzi są w odpowiednim tonie (na fali). Ogólnie jestem na luzie, ale (krzysztof1970) lubi podnieść ciśnienie (chyba, że nabija punkty). Link Krzysztofa otwiera się z błędem (chyb, że coś knocę). Kilka razy doradzał, aleeeeeeeeeeee, Greś też , ale OK !
Na wyszukarkach można dużo znalść, ale po co jak jest wino.org.pl . Zbliżam się do takiego wieku, że trzeba wszystko wycisnąć.!!! Przeglądając posty "SKRZYCHA" staram się zarazic tym hobby- dorównajcie MU .

pozdrawiam Daniel
Odpowiedz
(28-07-2011, 20:29)wisdan napisał(a): ...... (krzysztof1970) lubi podnieść ciśnienie (chyba, że nabija punkty). Link Krzysztofa otwiera się z błędem (chyb, że coś knocę). Kilka razy doradzał, aleeeeeeeeeeee, Greś też , ale OK !
Na wyszukarkach można dużo znalść, ale po co jak jest wino.org.pl . Zbliżam się do takiego wieku, że trzeba wszystko wycisnąć.!!! Przeglądając posty "SKRZYCHA" staram się zarazic tym hobby- dorównajcie MU.....

Link Krzysztofa jest poprawny (popatrz na menu po lewej jak już otworzysz). Krzysztof ma nabijanie postów tam gdzie ja, czyli w :nie_powiem: i naprawdę dużo pomaga. "Na Skrzychu" się ucz, to był Mistrz.
Przyjmij też ostatnie ostrzeżenie za pisanie posta pod postem. Teraz połączyłem, ale następnym razem możesz mieć problemy z pisaniem na forum np. przez tydzień, a po co? Jak nikt nie odpowiedział na Twój ostatni post to edytuj go i dopisz co tam masz do powiedzenia.
Odnośnie wyciskania - hehehe każdy przez to przechodzi.

Skocz do: