22-12-2003, 20:37
Skoro zamiesciłes ten post tutaj top sądzę że winko robiłes według tradycyjnej od lat (nie w Polsce) metody.
Troszkę mało napisałes ale pokombinujmy.
1- błąd jaki zrobiłes (napisałes) to pozostawienia 1/3 wolnego balonu. Winko podczas dojrzewania powinno miec jak najmniej kontaktu z powietrzem dlatego butlę zaleca się wypełnic pod sam korek. Efekty mogą byc potem takie jak własnie piszesz
2- sprawa to winko obstawiałes na 13% więc alkoholu nie ma tam na tyle aby je zakonserwował, mam nadzieję żę nie zapomniałes o dodaniu piro na początku przy miazdze jak i po 1 obciągu w celu zabezpieczania przed niespodziankami.
Sądzę że cos z którys z tych 2 powodów narobił ci kłopotu ale napisz ewentualnie więcej błędów jaki popełniłes to spróbujemy poszukac przyczyny.
Jak na razie (jeżali nie siarkowałes) to zrób to koniecznie oraz obciąg.
Z wylewaniem jeszcze poczekaj
Troszkę mało napisałes ale pokombinujmy.
1- błąd jaki zrobiłes (napisałes) to pozostawienia 1/3 wolnego balonu. Winko podczas dojrzewania powinno miec jak najmniej kontaktu z powietrzem dlatego butlę zaleca się wypełnic pod sam korek. Efekty mogą byc potem takie jak własnie piszesz
2- sprawa to winko obstawiałes na 13% więc alkoholu nie ma tam na tyle aby je zakonserwował, mam nadzieję żę nie zapomniałes o dodaniu piro na początku przy miazdze jak i po 1 obciągu w celu zabezpieczania przed niespodziankami.
Sądzę że cos z którys z tych 2 powodów narobił ci kłopotu ale napisz ewentualnie więcej błędów jaki popełniłes to spróbujemy poszukac przyczyny.

Jak na razie (jeżali nie siarkowałes) to zrób to koniecznie oraz obciąg.
Z wylewaniem jeszcze poczekaj
