18-12-2003, 20:55
Witam i bardzo proszę o porade.
Robię swoje pierwsze wino z ciemnych winogron. Mialo byc wytrawne ok. 13%.
Po osmiu tygodniach w balonie, moje wino stalo się mętne i zmieniło barwę na brunatną, w smaku wyczuwalna jest gorycz.
Czy mogłby kotos mi podpowiedziec, jaka może byc tego przyczyna i czy można jakos ten stan rzeczy naprawic?
Wino stoi w balonie napełnionym w 3/4, więc może ma to cos wspólnego z utlenieniem sie wina?
sciągałem je już 2 razy. Przy pierwszym (4 tygodnie wstecz) widac było, że ma ochotę sie klarowac, a teraz lipa
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Maciek
Robię swoje pierwsze wino z ciemnych winogron. Mialo byc wytrawne ok. 13%.
Po osmiu tygodniach w balonie, moje wino stalo się mętne i zmieniło barwę na brunatną, w smaku wyczuwalna jest gorycz.
Czy mogłby kotos mi podpowiedziec, jaka może byc tego przyczyna i czy można jakos ten stan rzeczy naprawic?
Wino stoi w balonie napełnionym w 3/4, więc może ma to cos wspólnego z utlenieniem sie wina?
sciągałem je już 2 razy. Przy pierwszym (4 tygodnie wstecz) widac było, że ma ochotę sie klarowac, a teraz lipa
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Maciek