Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rozcienczanie alkoholu a wiązania wodorowe raz jeszcze
#1
Witam
Pozwolę sobie zwrócić waszą uwagę na problem rozcieńczania alkoholu i mogące wystąpić różnice w tworzeniu się wiązań wodorowych. Był juz taki wątek (gdzieś) i ustalił sie jakiś konsensus. Większość generalnie uznała że mniejszość sie wymądrza i tyle.
Tymczasem przeglądając dziś świeżą prasę napotkalem co następuje:
Różne wódki dostępne w sklepach mają różną ilość wiązań wodorowych co czarno na białym udało sie ustalić. Różnice te według autorów mogą mieć znaczenie dla smaku oraz indywidualnych preferencji.
Przeczytac można komentarz tutaj na stronie The Scientist. Albo jeśli kto woli i ma taką możliwość jest podany artykul źródłowy. Ja sam z tym ostatnim sie jeszcze nie zaznajomiłem ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy te wszystkie próbki miały ten sam wiek...

Odpowiedz
#2
(28-05-2010, 19:07)robkiz napisał(a): Większość generalnie uznała że mniejszość sie wymądrza i tyle.
To normalne, nie tylko względem wiązań wodorowych.
Było tutaj.



Skocz do: