• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10

SO2 w normie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
SO2 w normie
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#1
15-05-2003, 08:15
Czy jest jakis sposob zeby pozbyc sie posmaku po pirosiarczynie potasu? Sypnalem dawke w/g instrukcji i wyczuwam teraz charakterystyczna nute smakowo-zapachowa (ZPOW Wloclawek badz inne bardziej regionalne wytwory winiarskie).
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#2
15-05-2003, 17:13
Dodam tylko, ze sypnalem 1-2g na 15 litrow trunku i wolalbym zastosowac jakas metode naturalna zamiast czystej chemii.
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#3
15-05-2003, 20:40
Nie chce mi sie az wierzyc, ze przy takiej dawce masz posmak. Ja prawie zawsze koncze teraz fermentacje dawka 1g/10l i nie ma zadnego problemu. Z pewnych wzgledow dawalem nawet dawki wyzsze i tez nikt nic nie czul.

Jak dawno siarkowales?
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#4
16-05-2003, 09:05
Tydzien temu.
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#5
16-05-2003, 09:20
Jakie to wino? Jesli takie, ktore moze sobie podojrzewac - temat "rozejdzie sie po kosciach".
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#6
16-05-2003, 15:23
Zytnio-rodzynkowe. Dalem pirosiarczyn po doslodzeniu zeby przypadkiem fermentacja znow mi nie ruszyla. Dotad uzywalem go tylko do dezynfekcji balonow i stad to moje "panikowanie".
Winko planuje przetrzymac co najmniej pol roku. W takiej postaci jak teraz i bez pirosiarczynu bylo do niczego.
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#7
16-05-2003, 15:30
Bedzie OK. Spokojnie, tylko troszke czasu.

Nawiasem mowiac, ciekaw jestem dlaczego wszyscy naokolo mowia o zytnim, ze wymaga dlugiego stania. Moje po 3 obciagach zrobionych w stosunkowo krotkim czasie jest nieomal klarowne i calkiem juz zdatne do poczestowania nawet wymagajacego goscia.
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#8
16-05-2003, 16:22
A moglbys zapodac przepis? Moze diabel tkwi w szczegolach?
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#9
16-05-2003, 21:02
Ja też bym poprosił o przepisik. Było z ryżu, starych kompotów to czas na eksperymentalne z żyta.
Apropos. Z kompocików zaczyna się klarowac, po 2 obciagach a nastawione 21 marca. Smak przciętny, ale jako słodkie deserowe może byc
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#10
17-05-2003, 11:58
Cytat:A moglbys zapodac przepis?

Zapodam, ale nie wczesniej nizli we wtorek, bo jestem poza domem i nie mam dostepu do swych zapiskow.

W sumie robilem wg Cieslaka, ale z roznymi, malo chyba istotnymi modyfikacjami.

Na goraco moge tylko miec taka sugestie, ze trzeba sie trzymac wskazowki Cieslaka o wyjatkowo duzej ilosci kwasku cytrynowego.
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#11
17-05-2003, 17:30
Hehehehehe, czołem forumowicze. W domu czeka już 6 kg pięknego żytka czekającego na spożytkowanie. Jestem zainteresowany...
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#12
17-05-2003, 20:15
Jesli chodzi o kwasek, to na czterdziesci kilka litrow nastawu dalem prawie... cwierc kilo tego kwasku :o

Dalem ponadto rodzynki w ilosci 1/4 wagi zyta, ale to mozna zmniejszyc nawet i o polowe.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10

SO2 w normie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa