Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino aroniowe, jak zacząć?
#26
dzis znow wyszlo okolo 26g/L duzo co?

Oczywiscie mierzone kropelka odczynu i zamieszanie do niebieskawej barwy
Odpowiedz
#27
(22-10-2010, 11:58)Artiss napisał(a): dzis znow wyszlo okolo 26g/L duzo co?

Oczywiscie mierzone kropelka odczynu i zamieszanie do niebieskawej barwy


A ile dosypałeś kwasku cytrynowego że masz 26 g/l ?
Odpowiedz
#28
zadnych kwaskow

owoce woda cukier

niewiem jak to mozliwe

Poradzi ktos co z tym dalej zrobic?
Odpowiedz
#29
Artiss napisałeś, że wino smakuje rewelacyjnie więc pewo popełniłeś jakiś błąd przy pomiarze lub obliczaniu kwasowości. Kwasowość 26g/l byłaby wyraźnie wyczuwalna , wina gronowe wytrawne mają przeważnie kwasowość mniejszą niż 9g/l.

Gdy ostatno nastawiałem wino aroniowe, sam moszcz miał kwasowość ok 9 g/l, Ty jeszcze rozcieńczałeś moszcz wodą i syropem cukrowym.




Skocz do: