29-09-2010, 23:07
witam wszystkich forumowiczów!
dziś uzbierałem 13kg. aroni i chcę z tego zrobić winko.
W tamtym roku zrobiłem swoje pierwsze wino w życiu z ryżu, niestety był to niewypał gdyż przesadziłem z ziołam
Jak narazie owoce są w trakcie mrożenia. później planuję je rozdrobnić w pojemniku fermentacyjnym dodać cukier, wodę,pożywkę i drożdże. następnie po około 2 tyg. przelać do balona wycisnąć sok i dodać resztę wody oraz cukru
chciałbym wino półsłodkie
proporcje wg kalkulatora:
1. aronia-13kg.
2. planowane 20 litrów wina.
3. cukier 4,5kg.
4. woda-8,5 l
5. 7 gram pożywki.
6. drożdże bayanus.
chciałbym by było w miarę ekstraktywne oraz moc 15%.
mam pytanie czy 8,5l wody tj. woda +cukier czy może sama woda?
ile wody i cukru dodać na samym początku do pojemnika fermentacyjnego?
są to proporcje z kalkulatora znalezionego w internecie.
są to dobre proporcje??
będę bardzo wdzięczny o pomoc i radę .
Pozdrawiam
Piotr
dziś uzbierałem 13kg. aroni i chcę z tego zrobić winko.
W tamtym roku zrobiłem swoje pierwsze wino w życiu z ryżu, niestety był to niewypał gdyż przesadziłem z ziołam
Jak narazie owoce są w trakcie mrożenia. później planuję je rozdrobnić w pojemniku fermentacyjnym dodać cukier, wodę,pożywkę i drożdże. następnie po około 2 tyg. przelać do balona wycisnąć sok i dodać resztę wody oraz cukru
chciałbym wino półsłodkie
proporcje wg kalkulatora:
1. aronia-13kg.
2. planowane 20 litrów wina.
3. cukier 4,5kg.
4. woda-8,5 l
5. 7 gram pożywki.
6. drożdże bayanus.
chciałbym by było w miarę ekstraktywne oraz moc 15%.
mam pytanie czy 8,5l wody tj. woda +cukier czy może sama woda?
ile wody i cukru dodać na samym początku do pojemnika fermentacyjnego?
są to proporcje z kalkulatora znalezionego w internecie.
są to dobre proporcje??
będę bardzo wdzięczny o pomoc i radę .
Pozdrawiam
Piotr