13-10-2010, 19:38
Witam.
Jestem nowy na forum i niestety zabralem sie za robienie wina w nie do konca poprawnej kolejnosci, tzn. najpierw przepis, potem zrobienie nastawu, a na koncu literatura.
Chodzi o wino ryzowe wg przepisu ze strony 'winiarzy i miodosytnikow'. Przepis ten jest na 10 l wina w balonie 15 litrowym.
Na wlasne potrzeby przemnozylem razy 3.5 dla balonu 54 l.
Nastaw ma 11 dni i jest juz po dodaniu calkowitej iloscu cukru tj. najpierw 5.25 kg, a nastepnie po 7 dniach 4.55 kg.
Z ciekawosci robie pomiar cukromierzem i wychodzi 11 blg. I w tym momencie mam pytanie czy to nie za malo ?
Dodam jeszcze ze do nastawu dodalem 2 paczki drożdży ( madera i portwein ). Czyzby tak szybko przerobily ten cukier ? Czy ktos was doswiadczonych moglby cos doradzic w tej sprawie ?
Jestem nowy na forum i niestety zabralem sie za robienie wina w nie do konca poprawnej kolejnosci, tzn. najpierw przepis, potem zrobienie nastawu, a na koncu literatura.
Chodzi o wino ryzowe wg przepisu ze strony 'winiarzy i miodosytnikow'. Przepis ten jest na 10 l wina w balonie 15 litrowym.
Na wlasne potrzeby przemnozylem razy 3.5 dla balonu 54 l.
Nastaw ma 11 dni i jest juz po dodaniu calkowitej iloscu cukru tj. najpierw 5.25 kg, a nastepnie po 7 dniach 4.55 kg.
Z ciekawosci robie pomiar cukromierzem i wychodzi 11 blg. I w tym momencie mam pytanie czy to nie za malo ?
Dodam jeszcze ze do nastawu dodalem 2 paczki drożdży ( madera i portwein ). Czyzby tak szybko przerobily ten cukier ? Czy ktos was doswiadczonych moglby cos doradzic w tej sprawie ?