Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ilosc cukru w winie ryzowym.
#1
Witam.
Jestem nowy na forum i niestety zabralem sie za robienie wina w nie do konca poprawnej kolejnosci, tzn. najpierw przepis, potem zrobienie nastawu, a na koncu literatura.
Chodzi o wino ryzowe wg przepisu ze strony 'winiarzy i miodosytnikow'. Przepis ten jest na 10 l wina w balonie 15 litrowym.
Na wlasne potrzeby przemnozylem razy 3.5 dla balonu 54 l.
Nastaw ma 11 dni i jest juz po dodaniu calkowitej iloscu cukru tj. najpierw 5.25 kg, a nastepnie po 7 dniach 4.55 kg.
Z ciekawosci robie pomiar cukromierzem i wychodzi 11 blg. I w tym momencie mam pytanie czy to nie za malo ?
Dodam jeszcze ze do nastawu dodalem 2 paczki drożdży ( madera i portwein ). Czyzby tak szybko przerobily ten cukier ? Czy ktos was doswiadczonych moglby cos doradzic w tej sprawie ?
Odpowiedz
#2
Wszystko jest ok.
10 kg w 35l to 28.5 BLG - w sam raz na 17%.
Drożdże bez problemu przerabiają 2-3 BLG na dobę, także po 11 dniach BLg może spaść bardzo mocno ( U ciebie spadło z 28 do 11 - czyli o 17 BLG, czyli około 1.5 BLG na dobę) Wszytko jest OK.
Później dosłodzisz do smaku.
Odpowiedz
#3
W ramach ścisłości bo potem nowym użytkowaniom się miesza:
10 kg cukru w 35l to 285gr/l a nie 28,5blg.
Odpowiedz
#4
Lukas - jak to?

Odpowiedz
#5
lukas548 napisał(a):Z 28,5blg wyjdzie 15% jak to Zbychu liczyłeś

Napisałeś że to na 15 a nie na 17 %:)

Stąd moje pytanie.


Jednak i tak panowie nie macie racji. Tzn macie racje ale przy błędnym oznakowaniu tj.

10kg cukru w 35 l to 285 gr cukru na litr czyli 16,7 %.

A piszecie że kolega ma 28,5 Blg i to daje 17 %. Otóż nie. 28,5 blg to 285gr cukru w 1 kilogramie a nie lirze.

Więc 1 kilogram składa się z 285 gr cukru i z 715 gr wody. Gr wody to 1 ml więc 715gr wody to 715ml a cukier - 285 * 0,6 = 171ml.

Więc 285 cukru zawiera się w 1 kg roztworu albo inaczej w 715 + 171 = 886ml

Jeśli:
w 886ml znajduje się 285gr cukru
to w 1000ml znajduje się x

x = 285*1000/886 = 321,6gr na litr

321 : 17 = 19 %.


Reasumując:

28,5 blg to 321,6 gr cukru na litr czyli w przeliczeniu na moc wina to ok 19 %.

Kolega natomiast ma 285 gr/l czyli w granicach 25,5 Blg co po przerobieniu cukru przez drożdżaki daje ok 17%.
Odpowiedz
#6
Bardzo dziekuje za tak szybkie odpowiedzi, ale wracajac do odpowiedzi Zbyszka T, mam rozumiec że jezeli drozdze w takim tempie pracują (1.5 blg na dobę), to za 7 dni gdy blg teoretycznie spadnie do zera, to będę musiał dodawać cukier ?
Odpowiedz
#7
(13-10-2010, 22:20)Maciej22 napisał(a): Reasumując:

28,5 blg to 321,6 gr cukru na litr czyli w przeliczeniu na moc wina to ok 19 %.

Kolega natomiast ma 285 gr/l czyli w granicach 25,5 Blg co po przerobieniu cukru przez drożdżaki daje ok 17%.

Masz racje. Ja to tak czasem za bardzo "na chłopski rozum".... :)

p_smok - teoretycznie jest tak jak piszesz.
Odpowiedz
#8
Myślałem już że bedę musiał tak wcześnie zlewać albo dodawać kolejny cukier, ale fermentacja zwolniła na tyle że po 6 tygodniach blg wynosił 1. Więc zlałem dokladnie wg przepisu i myślę że temat można zamknąć.



Skocz do: