• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Giełda › Co i gdzie można kupić v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

rurki fermentacyjne z eurowinu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
pin54 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 6
Nastrój: Nobody move, I dropped my brain
12-11-2010, 12:10
Dla większości to prawdopodobnie nic nowego, ale często tu trafiam na posty mówiące o wkładaniu waty w rurkę, albo zalewaniu gliceryną itp, a nikt nie poleca takich rurek.

http://www.euro-win.pl/sklep/product_inf...cts_id=152

Szczerze mówiąc przy ostatnich zakupach właśnie te rurki były powodem do podjęcia decyzji w którym sklepie złożyć zamówienie :)

Po pierwsze są duże i zbiorniczek na płyn też jest duży/szeroki, po drugie mają dekielek na górze. Dzięki temu:
- można zapomnieć o dolewaniu wody. Nie jestem pewien, ale chyba przez rok nie dolewałem ani kropelki a w rurce było nadal dużo płynu
- nie chlapie. Te cienkie rurki w trakcie burzliwej fermentacji plują wodą dookoła, potrafią wypluć wodę w ciągu kilku dni (zaraz ktoś napisze, że na burzliwą nie potrzebna, ale lubię widzieć czy bulka i jak szybko)
- problem z muchami jest rozwiązany, bo szczeliny pod kapslem są takie wąskie że się muchy nie mieszczą
- jest cicho. Są prawie bezgłośne, a to ważne w nocy.
- są plastikowe. Dla mnie to zaleta.
- całkiem dobrze znoszą gorącą wodę. Ostatnio jak zalałem gorącą wodą cienką plastikową rurkę i ją palcami wyciągnąłem z garnka to się kompletnie wyprostowała :D. Te nie mają prawa się wyprostować bo to jest "jeden kawałek" a nie rurka, a do środka wlewam wrzątek i też nie widzę żadnych niepokojących objawów.

To tyle :) Mały drobiazg, a cieszy. Jak będziecie robili zakupy to polecam przy okazji wziąć kilka sztuk.
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
12-11-2010, 12:19
Używam takich rurek... ale ... nie wpadłem na to, aby zamontować ją na fermentatorze w postaci zatkanej czerwonym korkiem... Wręcz bardzo musiałbym onych korków poszukać.
Swoją drogą jedyną wadą tych rurek jest to, że potrafią się zgubić (ale ja tak mam ze wszystkim :hahaha: )

Muszę chyba przeprowadzić eksperyment. Ciekawi mnie jak daleko wystrzeli korek jak zatkam nim rurkę na fermentującej brzeczce... :nie:

A.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kargulena Offline
Winiarz
Liczba postów: 946
Liczba wątków: 9
12-11-2010, 12:20
Co do tego czy są prawie bezgłośne to bym miał obiekcje.Posiadam takowe i nie wydaje mi się że te zatkane zatyczką pracują coś ciszej od takich samych nie zatkanych.najlepiej i tak sprawdza się wata w rurce.Takie moje skromne zdanie
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered

12-11-2010, 12:21
Znamy, znamy, używamy :)

Właśnie z tych powodów, które wymieniłeś (choć mnie osobiście nigdy nie przyszło do głowy by wrzucać ją do wrzątku)

Krzysztof
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
12-11-2010, 12:27
W tzw głośności niczym się nie różnią od szklanych. No, może barwą dźwięku. Używam ich od ok 6 lat. Moim zdaniem nic nie zastąpi tłumika z waty. Czerwonego korka ja bym nie zakładał z powodów podanych przez Andy05.
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
12-11-2010, 12:28
Zawsze czytam instrukcje obsługi, ale do rurki z korkiem - nie była takowa dołączona :glupek:
Czyli - trzeba odszukać korki :uczen:

Andrzej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mkaz Offline
Winiarz
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 4
12-11-2010, 12:39
Mam sporo tych rurek z czerwonymi korkami. Muchi do środka nie wlatują, woda wolniej paruje a że cichsze to nie wiem bo wszystko w piwnicy sobie bulgoce. Andy tek korek nie jest szczelny nic nie będzie strzelać :)
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
12-11-2010, 12:48
(12-11-2010, 12:39)mkaz napisał(a): Andy tek korek nie jest szczelny nic nie będzie strzelać :)

Trochę szkoda, bo czasem jakaś mysz się w garażu panoszy (tam mam fermentatory i bulgotanie mi nie przeszkadza) - to byłaby frajda - przyjemne z pożytecznym - tak trafić korkiem w myszkę! Nie zabić oczywiście - bo to niezgodne z ustawą o wychowaniu w ekologiczności :P - ale przytaić i wynieść, pod płot ...

A.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
pin54 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 6
Nastrój: Nobody move, I dropped my brain
12-11-2010, 13:54
No to wiecie, że są, a nikt pary z gęby nie puści :) :P

@Krzysztof1970
Może ja trafiłem na jakieś kiepskie szklane i plastikowe, ale zawsze miałem wąskie, z małym zbiorniczkiem przez co zamiast "dostojnego bul bul bul" słychać tylko chlupot i furkot. Zdaję sobie sprawę że w 100% bezgłośne nie są, ale przy rurce którą miałem ostatnio mogę powiedzieć, że są bezszelestne :)
Ja z kolei korka z waty nie polecam (w cienkich rurkach bo w tych grubych nie próbowałem bo nie widziałem takiej potrzeby) bo tak jak pisałem rurki chlapią i wata robi się mokra, ze zwykłej robi mi się klusek w ciągu kilku godzin, a z perlonowej trzyma kilka dni, ale tłumienie wtedy prawie żadne tyle tylko że muchy nie wlatują.

@Kargulena
One są cichsze chyba dlatego, że są takie szerokie, ten dekielek to raczej przeciw muchom, kurzowi i parowaniu.

@Andy05
Strzelać nie powinny, chyba że brzeczka ostro wykipi przez rurkę i zalepi szczeliny pod korkiem
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Giełda › Co i gdzie można kupić v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 19:38 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa