Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rosnące blg w ryżowcu
#1
Witam.
W moim 3.5 miesięcznym ryzowcu rośnie poziom cukru. Wino jest już wyklarowane, tydzień temu oddałem piro w ilości 2g / litr. Blg od miesiąca był w zasadzie stały 5.5. Teraz- tydzień po dodaniu piro, blg wynosi 6.5 i nadal czuć drożdże. Na dnie spodziewałem się osadu z martwych drożdży a tu nic.
Ma ktoś zdanie w tym temacie ? Po czym poznam że drożdże padły ?
Odpowiedz
#2
Czy wino jest gazowane? Bo zawartość CO2 w nastawie może zaburzać pomiary BLG.
Bo zakładam że temperatura obu pomiarów była taka sama.
Czasami drożdże są bardzo oporne i trzeba mocniej zasiarkować, lub dłużej poczekać, co jest lepszym rozwiązaniem bo na smak nie wpływa ;)
Odpowiedz
#3
za dużo dodałeś pirosiarczynu.. Może błędy w odczycie lub efekt wyklarowania i wygazowania wina..
Odpowiedz
#4
Drożdże przestraszyły się piro i zwracają cukier który zabrały. Całkiem normalny objaw.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Tak a jeszcze jak mi powiesz, że ze strachu zaczęły pić to już Ci na pewno uwierzę.
Odpowiedz
#6
(21-01-2011, 18:10)olaf23 napisał(a): za dużo dodałeś pirosiarczynu.. Może błędy w odczycie lub efekt wyklarowania i wygazowania wina..

Oczywiście dawka piro była 0.2g / litr. Wino nie jest gazowane, w smaku powiedziałbym że jest pyszne i mocne, tylko jeszcze ten zapach drożdży. Cukromierz od miesiąca pływa w dymionie, a wino jest w temperaturze 18 st.C.
Odpowiedz
#7
Zapach drożdży z czasem - w miarę kolejnych przelewań i dekantacji - będzie zanikał.
Jeżeli jednak będzie się utrzymywał, można dokonać wietrzenia.
Odpowiedz
#8
(22-01-2011, 00:47)ryniu napisał(a): Zapach drożdży z czasem - w miarę kolejnych przelewań i dekantacji - będzie zanikał.
Jeżeli jednak będzie się utrzymywał, można dokonać wietrzenia.

Właśnie o to chodzi że od miesiąca nie ma żadnego osadu, żeby zlewać wino.



Skocz do: