Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura, a pomiar BLG
#1
Wczoraj zlewałem z nad osadu wino z przetworów i tutaj wielkie zdziwienie. Wino przed wyniesieniem do piwniczki, stało w temperaturze pokojowej i BLG wynosiło 3,5, teraz stoi w temperaturze 12-13 *C i podczas zlewania wykonałem pomiar i otrzymałem wynik 5BLG. Czy to możliwe, że ze względu na temperaturę otrzymałem taką różnice?
Odpowiedz
#2
tak, to normalne, pomiar należy wykonywać w temp 20 stopni Celsjusza. W innej temperaturze pomiary są z błędem
Odpowiedz
#3
To, że będzie błąd to się spodziewałem, ale że w granicach 30% to nie miałem bladego pojęcia...
Dziękuję za odpowiedź :)
Teraz dam winu postać w spokoju do następnego zlewania i wtedy wykonam pomiar w temperaturze 20*C, ale to dopiero za kilka miesięcy chyba, słabo zrzuca osad więc do następnego pomiaru mam trochę czasu...

Pozdrawiam, Damian
Odpowiedz
#4
inna temperatura = inna gęstość. nie ma za co.. :)
Odpowiedz
#5
Taka duża różnica nie jest możliwa, tutaj masz kalkulator przeliczący Blg w zależności od temperatury
http://www.musther.net/vinocalc.html#temperature

Jeżeli w temperaturze 12C jest 5 Blg to przy 20C powinno być 4,7Blg.
Odpowiedz
#6
Teoretycznie różnica temperatury ma wpływ ale nie aż taki.

Przykładowo
18 C - poprawka 0,1
17 C - poprawka 0,1
16 C - poprawka 0,1
15 C- poprawka 0,2
itp
przy 12 C wynosi 0,3

Proponuję sprawdzić cukromierz na czystej wodzie.
Odpowiedz
#7
Z tego, co kojarzę, ale nie pamiętam, gdzie o tym przeczytałem (było już na forum, chętnie się dowiem, jak to jest, jeśli coś znajdziesz) - sam cukier wywołuje małe rozbieżności przy pomiarach w różnych temperaturach. Takie duże mogą być z powodu alkoholu.
Poza tym może tu być efekt "Trójkąta Bermudzkiego". Jest taka teoria, że pod wodą są gejzery, w wodzie pojawia się dużo baniek gazu, pozornie maleje gęstość i statek traci wyporność. Tak samo może być z nagazowanym winem. Twoje się odgazowało i pomiary wzrosły.
Pozdrawiam
B
Odpowiedz
#8
Cukromierz sprawdzony i działa poprawnie. Sam już nie wiem co jest nie tak w tych pomiarach.
Odpowiedz
#9
Moze wino gazowane wlasnie, o czym PatrykB wspomnial ? Bo jak rozumiem alkoholu nie przybylo :D
Odpowiedz
#10
Zgodnie ze wskazaniami cukromierza to nawet ubyło :lol: Ale faktycznie mógł to być gaz, przynajmniej nie widzę innego sensownego wytłumaczenia. Pozytyw jest taki, że ubiłem "legendarne" bayanusy przy 16-17% i 5BLG :chytry:
Odpowiedz
#11
Zlej troche wina do słoika i wygazuj je, wtedy zmierz blg :)
Odpowiedz
#12
Jeśli wino nie jest ustabilizowane - nagazowane czyli po zanurzeniu areometu są na nim pęcherzyki gazu to w takim przypadku nie mamy nawet co mówić o pomiarze.
Odpowiedz
#13
Dziękuję za rady. Przy następnym zlaniu zrobię pomiar na odgazowanym winie.

Pozdrawiam, Damian



Skocz do: