Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak poprawić wiśniowe
#1
Witam :) mam zapytanie ?????? nastawiłem wino wiśniowe
PO RAZ PIERWSZY W ŻYCIU :ksiazka::ksiazka::wykrzyknik:
8kg wiśni
4 litry wody
4 kg cukru
drożdże fermivin+ pożywka
to jest nastaw na 15 L wina

jestem początkujący w tych sprawach więc wlałem cały ten syrop na raz do baniaka :):):):) wyczytałęm że może nie ruszyć ale ryszyło i to pięknie. nie miałem urządzenia do pomiaru BLG przy nastawieniu więc nie wiem jakie było, kiedy udało mi się zdobyć aerometr okazało się że piątego dnia podczas fermentacji w miazdze BLG jest tak wysokie że brakuje skali :P:P:P:Pa winko strasznie mocne w smaku będę jutro miazgę oddzielał od moszczu więc moje pytanie. Czy mogę dolewać wody bez cukru tak aby uzyskać BLG na pożądany poziom ??? i czy nie zepsuje to nastawu oraz czy takie swobodne operacje na winie są dozwolone :):):):) :D:ksiazka::wykrzyknik: i co ważne czy ja je wogóle popsułem czy tylko się martwię na zapas :placze:
Odpowiedz
#2
Jeżeli fermentacja przebiega prawidłowo, to Blg po czasie spadnie samoczynnie. Nie dolewaj tylko wody,chyba że dodasz jeszcze owoców,np. czarnej porzeczki dla wzmocnienia smaku.
Nie napisałeś kiedy nastawiłeś wino.

Pozdrawiam Edek:)
Odpowiedz
#3
Wino nastawiłem 12.07 czyli we wtorek
Odpowiedz
#4
Za dużo cukru. Nie będzie z tego nic jeśli nie zwiększysz nastawu . Dokup wiśni, zafermentuj w miazdze bez dodatku cukru i dodawaj stopniowo ten pierwszy nastaw. Kolejne porcje po odfermentowaniu cukru do zera.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Pakos Ty nic nie kombinuj...bo nic nie wymyślisz, TEQUILA dobrze Ci radzi!;)

Pozdrawiam Bogdan
Odpowiedz
#6
tak więc zrobie :) tak będzie najlepiej. Dzięki za pomoc, cały problem polega na tym że mam tylko jeden balon 15l i nie bardzo mam możliwości na gromadzenie następnych. Pozdrawiam



Skocz do: