16-07-2011, 06:52
Witam
mam zapytanie ?????? nastawiłem wino wiśniowe
PO RAZ PIERWSZY W ŻYCIU


8kg wiśni
4 litry wody
4 kg cukru
drożdże fermivin+ pożywka
to jest nastaw na 15 L wina
jestem początkujący w tych sprawach więc wlałem cały ten syrop na raz do baniaka


wyczytałęm że może nie ruszyć ale ryszyło i to pięknie. nie miałem urządzenia do pomiaru BLG przy nastawieniu więc nie wiem jakie było, kiedy udało mi się zdobyć aerometr okazało się że piątego dnia podczas fermentacji w miazdze BLG jest tak wysokie że brakuje skali 


a winko strasznie mocne w smaku będę jutro miazgę oddzielał od moszczu więc moje pytanie. Czy mogę dolewać wody bez cukru tak aby uzyskać BLG na pożądany poziom ??? i czy nie zepsuje to nastawu oraz czy takie swobodne operacje na winie są dozwolone 




i co ważne czy ja je wogóle popsułem czy tylko się martwię na zapas

PO RAZ PIERWSZY W ŻYCIU



8kg wiśni
4 litry wody
4 kg cukru
drożdże fermivin+ pożywka
to jest nastaw na 15 L wina
jestem początkujący w tych sprawach więc wlałem cały ten syrop na raz do baniaka















