• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

miód zamiast cukru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
miód zamiast cukru
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#1
01-10-2011, 19:06
witam wszystkich 25.09.2011 nastawiłem wino rodzynkowe wg następujących proporcji 4kg rodzynek 16l. wody 3kg. cukru drożdże madera jednak nastaw wystartował na drożdżach rodzynkowych 30.09.2011. Chcę uzyskać wino mocne a 2 i 3 porcję cukru chcę zastąpić miodem. Czy w smaku będzie lepsze i jakie proporcje miodu muszę dodać? Cukromierza nie "dorobiłem" się jeszcze.
Pozdrawiam Grzegorz.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
01-10-2011, 20:54
Orientacyjnie możesz przyjąć 1 l miodu (1,42 kg) jako równoważnik 1 kg cukru.
Szukaj
Odpowiedz
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#3
01-10-2011, 21:12
Dziękuję bardzo za odpowiedź tylko czy miód rozpuszczać w wodzie tak jak cukier czy w moszczu czy po prostu bezpośrednio wlać do balona.
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#4
01-10-2011, 21:17
Raczej w wodzie. Z tego co mi wiadomo to mój wujek uzyskał niezłą moc na rodzynkach, jak już fermentuje to niech leci.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#5
02-10-2011, 18:41
(01-10-2011, 21:12)mgbogusz1 napisał(a): Dziękuję bardzo za odpowiedź tylko czy miód rozpuszczać w wodzie tak jak cukier czy w moszczu czy po prostu bezpośrednio wlać do balona.

Jeżeli jest jeszcze zaplanowana woda do dodania to wymieszaj z miodem jak nie ma, to rozmieszaj z moszczem .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#6
02-10-2011, 19:53
Tak tylko czy dodatek wody wpłynie na moc wina? Czy po prostu przy dosładzaniu miodem z dodatkiem wody będę miał więcej wina o takim samym stężeniu alkoholu jak przy dosładzaniu miodem rozmieszanym w moszczu?
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#7
02-10-2011, 19:57
W ogólnym bilansie nastawu do obliczeń mocy musisz uwzględnić WSZYSTKIE płyny.
Cukier: 1kg=0.6 litra
Miód: ile l wlejesz.
Np. z przepisu wynika: 6 l soku, 2 l wody i 2 kg cukru to daje razem 9.2 l płynu do obliczeń mocy.
Szukaj
Odpowiedz
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#8
02-10-2011, 20:19
Wiec np. co do mocy i płynów dałem 4 kg. rodzynek 16l. wody 3 kg. cukru. Zamierzam dodawać miodu 2x po 1l. co tydzień jedną porcję czy to wystarczy?Czy dodać jeszcze ewentualnie jeszcze jeden raz.Jaka mi może wyjść moc tego wina i czy drożdże przerobią cukier(miód) w nastawie żebym czasem nie został ze słodkim ulepkiem
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#9
02-10-2011, 20:26
Było by fajnie gdybyś porzucił wróżbiarstwo i zakupił cukromierz. Wtedy dodasz słodkości (cukier czy miód) i zmierzysz poziom w nastawie. Prowadząc notatki obliczysz moc wina, a ponadto pomiary wskażą kiedy i ile dodać cukru (miodu).
Najważniejsze to, że będziesz wiedział czy nastaw fermentuje czy nie bo "wskazania" bulgotomierza (mowa o ilości bulknięć w rurce) nie są miernikiem fermentacji.
Bez cukromierza też można - jak winko mocno wytrawne to dosładzasz do smaku i tak w kółko, tylko po co kiedy cukromierz to raptem 10 zł.
Szukaj
Odpowiedz
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#10
02-10-2011, 21:07
Wiem że na oko to chłop w szpitalu umarł:D .Ale czy nie przyjemniejsza jest sztuka tworzenia dla samej sztuki.nie jestem wróżbiarzem ani profesjonalnym winiarzem nie chcę tez zrobić wina dla samego efektu. Ale nie wydaje mi się żeby wino rodzynkowe tak bardzo jedno różniło się od drugiego żeby nie wiedzieć kiedy mniej więcej dodać kolejną porcję cukru ew. miodu.
Szukaj
Odpowiedz
mgbogusz1 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 56
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: miodzio!!
#11
02-10-2011, 21:22
jakbym chciał efekt to poszedłbym do sklepu po setę i problem z głowy.dla mnie to nie banał ja po prostu lubię robić wino i już.ale skoro uparliście się na cukromierz to może kupię. a czy w smaku też są różne skoro inny był proces fermentacji??
Szukaj
Odpowiedz
mkosicki Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 397
Liczba wątków: 5
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Legnica/Wrocław
Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.
#12
02-10-2011, 21:56
Odsyłam do regulaminu: interpunkcja i pisanie dwóch postów pod sobą.

A co do cukromierza, to właściwie nie jest to obowiązek(mój po stłuczeniu nie jest używany, od 6 miesięcy zabieram się do kupienia), ale na pewno znacznie pomaga w robieniu wina, a dokładniej w kontrolowaniu mocy wyrobu, oraz przebiegu fermentacji.
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
Nastrój: różany
#13
02-12-2011, 22:08
Rozumiem, ale czy nie chciałbyś raz zrobić winka 14%, raz 17% innym 13%, móc w miarę precyzyjnie to określać? Po wszystkim zaś wiedzieć dokładnie co zrobiłeś i czy udało Ci się Twoje założenia wprowadzić w życie?

Poza tym stosowanie się do reguł procesu produkcji wina, od początku do końca, pozwoli Ci na produkcję wina naprawdę wysokiej jakości. Chyba o to chodzi, aby robić coś możliwie najlepiej. Skoro lubisz samą produkcję wina powinno Ci to raczej frajdę sprawiać ;)

Co do Twojego pytania:
"a czy w smaku też są różne skoro inny był proces fermentacji??"

Oczywiście, że tak może być. Przykładowo gdy fermentacja zachodzi za szybko uwalnia się mniej różnych związków chemicznych, które wpływać mogą na smak.
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#14
02-12-2011, 23:13
Następny najmądrzejszy.
mgbogusz1 pilnie się ucz od bardziej doświadczonych, mędrkowaniem nic nie osiągniesz za to wszystkich sobie zrazisz.
Bądź pilnym uczniem ,zadawaj sensowne pytania wtedy otrzymasz pomoc.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

miód zamiast cukru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 23:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa