31-05-2012, 19:35
Witam, 2 miesiące temu nastawiłem winko z żyta.
Przepis z głównej strony. Wyszło bardzo mocne, z obliczeń szacuje 16-17%, czuć procent, gorzkie o smaku piwa wino. Z czasem nawet zaczynało się klarować, ale było już dużo osadu na spodzie więc zlałem do innej butli.
Przelewałem z butli do butli, takich samych rozmiarów (15l).
Przelewanie odbywało się przy pomocy wężyka, nie było raczej dużo czasu otwarte, a dziwnie zaczyna wyglądać.
Zaczęło się jakieś 2 tyg temu, zdjęcie jest z tamtego tygodnia (mało czasu i jakoś zapomniałem napisać ten temat). Po prostu wino od góry staje się czarne. Obecnie to wygląda tak, że stoi przy 2 innych winach czerwonych i z daleka niczym się nie różni. Czym to może być spowodowane, jak zatrzymać ten proces? Nigdy nie miałem takich problemów, nie spotkałem się z czymś takim.
Do połowy jest czarne, nie posiadałem butli 10l i zlałem do 15, za dużo powietrza ma?
http://iv.pl/images/45982820199592315650.jpg
Przepis z głównej strony. Wyszło bardzo mocne, z obliczeń szacuje 16-17%, czuć procent, gorzkie o smaku piwa wino. Z czasem nawet zaczynało się klarować, ale było już dużo osadu na spodzie więc zlałem do innej butli.
Przelewałem z butli do butli, takich samych rozmiarów (15l).
Przelewanie odbywało się przy pomocy wężyka, nie było raczej dużo czasu otwarte, a dziwnie zaczyna wyglądać.
Zaczęło się jakieś 2 tyg temu, zdjęcie jest z tamtego tygodnia (mało czasu i jakoś zapomniałem napisać ten temat). Po prostu wino od góry staje się czarne. Obecnie to wygląda tak, że stoi przy 2 innych winach czerwonych i z daleka niczym się nie różni. Czym to może być spowodowane, jak zatrzymać ten proces? Nigdy nie miałem takich problemów, nie spotkałem się z czymś takim.
Do połowy jest czarne, nie posiadałem butli 10l i zlałem do 15, za dużo powietrza ma?
http://iv.pl/images/45982820199592315650.jpg