Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiśnie + porzeczki + soki
#1
Witam

Chciałbym zrobić winko, wiśniowo/porzeczkowe. Ale nie wiem dokładnie jak powinienem przeprowadzić fermentację :) mianowicie mam:

7kg owoców z wiśni ( już wydrylowanych )
1kg owoców z białej porzeczki

około 4,5l soku ( zeszłoroczny, z sokownika + cukier )
i będzie jeszcze troszkę soku z tegorocznych wiśni z konfitury ale nie wiem jeszcze ile.

I chodzi mi o to czy wiśnie + porzeczki zmiażdżyć dodać drożdże. Zmierzyć BLG otrzymanego moszczu odstawić na 3-5 dni. Potem dodać sok zmierzyć znowu BLG i dopiero wtedy celować z cukrem i z wodą już w balonie?

Czy też może zmieszać wiśnie + porzeczki + sok + drożdże zmierzyć BLG odstawić na 3-5 dni. I wtedy dodać wodę i cukier już w balonie?
Odpowiedz
#2
Może najpierw zmierz BLG soku, wtedy będziesz wiedział cukru do dodania masz z głowy.
Odpowiedz
#3
Witam

BLG soku z wiśni + porzeczka około 10,

BLG soku ze słoika przekroczyło skalę na oko około 30 :) ( a mam około 4,5l tego soku. Dzisiaj go zmieszam z sokiem dzisiejszym z konfitury co został i postaram się zmieścić w skali.
Zastanawia mnie tylko czy traktować ten sok jako "sok" taki z owoca czy jako woda. W sumie to był sok z sokownika więc 100% + cukier. Który łatwo policzyć :)

Jak myślisz żeby wyszło dobre winko ile % wody dodać ???
Odpowiedz
#4
Witam

A więc tak :) Ile wody dodać?

z tych wiśni po 4 dniach fermentacji, uzyskałem
6,5 litra soku o BLG 7 ( przed fermentacją było 10)
do tego soku dolałem 4 litry soku ze słoików ( tak jak poprzednio pisałem BLG było około 30 albo i lepiej, wyszło po za skalę )
żeby blg spadł dodałem wody 3l

Z tego co wyczytałem wiśnie powinno się rozcieńczać 1,6x

Za czym idzie 6,5 + 4l soku = 10,5l soku x 1,6 = 16,8l - 10,6 = 6,3 litra wody ( dobrze myślę )

Z tego co też wyczytałem, żeby obliczyć ile chcemy cukru trzeba policzyć wzorem na cukier, chcę uzyskać wino 17% a więc C=17x17x16,8=4855g

Ze względu na to, że obecnie jest 10,5litra soku + 3 litry wody, a więc 13,5l roztworu o BLG 22 ( zmierzony )

Powinienem odjąć od tego 4 na nie cukry?

Jeżeli tak to BLG po korekcie wychodzi 18. Czyli tak jak by już w roztworze było 1,8kg cukru. Czyli jeszcze 3kg trzeba by wsypać...

Pytanie czy dobrze to liczę?

Pytanie też czy dolać resztę wody ( czyli jeszcze 3,3litra ) tak żeby uzyskać 16,8 litra, czekać aż drożdże zrobią swoje, BLG spadnie do 8 i dosładzać?

Czy też do liczenia wody z soku powinienem odjąć cukry zawarte w soku i dopiero x 1,6?

Pozdrawiam
Pawel
Odpowiedz
#5
Jeżeli wszystko dodałbyś w jednym momencie to wystarczyłoby zmierzyć blg i wiesz ile masz cukru.
Jeżeli natomiast dodajesz na raty, w dodatku soki których blg nie zmierzysz bo jest wysoki to proponuje to potraktować chałupniczo. Tzn kiedy blg nastawu spadnie do 1-4blg to dodajesz cukru i za jakiś czas znowu mierzysz i ewentualnie znowu dodajesz cukru.
W ten sposób fermentacja wciąż będzie miała na czym pracować a w wypadku zatrzymania fermentacji nie zostaniesz z za słodkim ulepkiem.

Soki z sokownika traktuj jak czyste soki ewentualnie z domieszką wody 10-15% i rozcieńcz to wodą według proporcji ze strony głównej lub wskazówek na forum. Jeżeli wino ma być moce to proponuje ekstraktywne.
Odpowiedz
#6
Proszę o sprawdzenie czy dobrze liczę wszystko :) oraz o odpowiedź czy wino nie powinno już być kwaśne?

Nastaw wstawiony z 7 kg wiśni + 1 kg białej porzeczki + 4 litry soku z wiśni z zeszłorocznego sokownika ( sok z cukrem bez wody )
12.07.2012 wstawiony z :
Z owoców otrzymałem 6,5l soku o BLG 7 dodałem 4 l soku ze słoika o BLG około 30 może i lepiej, żeby ogólnie roztwór zmieścił się w skali ( po zmieszaniu ) dodałem 3l wody. Zmierzony BLG 22
Na forum wyczytałem, że ze względu na kwasowość trzeba sok rozcieńczać x 1,6 więc ogólnie powinienem dodać jeszcze 3,3 l wody ( razem 6,3l ) oraz ze wzoru na cukier na 17% C=17x17x16,8=4,9kg. Jako że BLG było 22 i korekcie na niecukry wychodzi 1,8kg cukru.
14.07.2012:
Żeby dobrze wypłukać owoce dodałem jeszcze raz trochę wody, otrzymałem 1,5 litra wody o blg 1, więc traktuję to jako woda. Wino dostało już 4,5l (z 6,3 ).
18.07.2012:
Zmierzone BLG 21 wino bardzo mocno chodzi.
31.07.2012:
Zlałem trochę wina do pomiaru BLG 1, wino chodzi sobie powoli. Spróbowałem wyraźny smak ale kwaśne.

Ze wzoru wyszło mi, że powinienem dodać jeszcze 1,8l wody. Oraz 3,1kg curku. Rozdzielić to na 3 raty? Po 1kg w 0,6l wody? I dodać w 3 ratach?

Czy wino jak już się wychodzi z tym całym cukrem i wodą będzie mniej kwaśne? Czy popełniłem gdzieś błąd?

Zastanawiam się też czy dobrze rozcieńczam. Było % około 15% porzeczek ( kwasowość 24) i 85% wiśni (kwasowość 13) niestety nie mierzona ta kwasowość ale taka ze strony :( Ale po zmieszaniu można wywnioskować że kwasowość wyszła by około 16. Czyli by wyszło, ze muszę rozcieńczyć 2x a nie 1,6x. Czyli zamiast 6,3l wody 10,5l wody.

Doradźcie coś :)

Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz
#7
A jakie wino chcesz otrzymać? To dość istotne żeby powiedzieć czy rozcieńczyć i czym.
Na podstawiem BLG soku z wiśni (świeżych) wnioskuję, że nie były dojrzałe, czyli mogły być kwaśniejsze niż 13g/l. Wiesz jaka to odmiana?
Odpowiedz
#8
Wino ma być pół wytrawne, odmiany nie wiem jaka była :( Ale dojrzałe były mocno moim zdaniem. A nawet szpaki się nimi intensywnie zaczęły opiekować...
Odpowiedz
#9
Wydaje mi się, że masz 2 wyjścia.
1. Rozcieńczyć do 1:0,75 i czekać. Jak wino dojrzeje ocenić smak i ewentualnie kupażować z jakimś mniej kwaśnym.
2. Rozcieńczyć do 1:1, ale dorzucić 0,6-0,8kg rodzynek żeby nie wyszło puste. Niestety rodzynki też dodadzą też trochę kwasu. Jak dojrzeje i dosłodzisz, to ocenisz czy kwasowość jest właściwa.
Odpowiedz
#10
A możesz mi napisać czy przy pierwszym pomiarze BLG ( woda + sok + sok ze słoika ) mam odjąć te 4BLG na niecukry? Bo z samego soku to powinienem chyba, ale jak jest jak dodałem wodę i sok ze słoika.

I możesz mi napisać czy logika liczenia jest OK ?

Pozdrawiam
i dziękuję za zainteresowanie tematem.
Odpowiedz
#11
Nie wiem co to za sok miałeś w słoiku. Z sokownika? Oblicz rozcienczenie czystego soku i sprawdź tabele poprawek w Cieślaku.
Odpowiedz
#12
Sok 100% + tona cukru :) Z sokownika z zeszłych lat :) Nie dałem rady zmierzyć ilości soku :) Bo i się nieco nie dało...

Pytanie mam czy jeszcze przed wychodzeniem wina warto jest ściągnać? Chodzi mi o to, że na dnie już się zrobiło około 2cm osadu ( pewnie drożdże i osad ) ściągnąć z nad osadu ? I dalej dodawać cukier? Czy niech się wychodzi do końca i dopiero ściągać?
Odpowiedz
#13
Jeśli planujesz kontynuowac fermentację, to nie zlewaj.



Skocz do: