Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rozcieńczenie wina
#1
Witam. Słuchajcie Panowie chcę rozcieńczyć wino. Ale mam problem z obliczeniami: a) ile zostanie alk. b) jaki zostanie poziom cukru.

wino 1) 33g/l, 14,5% - chcę aby miało 15g/l
wino 2) 68 g/l 15% - chcę aby miało 30g/l

Jak to obliczyć??
Odpowiedz
#2
Jeśli mnie pamięć nie myli:

ad.1 Wino z wodą należy zmieszać w stosunku 5:6
ad.2 Wino z wodą należy zmieszać w stosunku 15:19

Z powyższego łatwo policzyć o ile moc spadnie.
Odpowiedz
#3
hm a tak bardziej łopatologicznie? :)
Odpowiedz
#4
Nie da się. Serio...
Odpowiedz
#5
hehe to co ja nie myślę.

Mam cale wino rozmieszać w stosunku 5:6 , i jak wtedy policzyć zawartość alkoholu?? Sprawdzić poziom cukru coś dodać coś odjąć? Sorry ale nie mogę zajarzyć jakoś.
Odpowiedz
#6
Woltaż = 14,5% oznacza ni mniej ni więcej przecież jak zawartość 145ml czystego alkoholu w każdych 1000ml wina.
Odpowiedz
#7
kurde Jarekk na 5l wina mam dodać 6l wody? to nie możliwe? Ajj
Odpowiedz
#8
Jarekk wszystko napisał wyżej. A łopatologicznie jak rozcieńczysz wino z 33g na 15g to od razu widać, że 2 razy większy będzie nastaw. Trzeba, więc dodać drugie tyle wody, co wina. Tak samo z % z 15 zrobi się 7, 5 jeżeli dasz 50/50 chemii nie oszukasz :D. A tak na poważnie to, jeżeli masz wino, które chcesz aż tak rozcieńczyć to n pewno nie wodą, bo będzie puste w smaku. Zrób drugie wino tylko, że wytrawne o takim samym % wtedy nie stracisz na smaku i na poziomie alkoholu.
Odpowiedz
#9
Tak właśnie zrobię dodam drugie wytrawne i będzie ok. Dzięki za pomoc i cierpliwość.. ;)



Skocz do: