Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zamrożone wiśnie + ?
#1
1) Witam, jestem w posiadaniu 2,2 kg tegorocznych wiśni (zamrożone, bez pestek) i oto pytanie: jak to przeliczyć na kg świeżej masy owocowej/litry moszczu. Chodzi mi o to, żeby odnieść się proporcji zawartych w przepisach.

2) Z czym można połączyć wiśnie: do wyboru mam teraz aronię, jabłka "papierówki", trochę zmrożonych truskawek + jakieś soki u mamy znajdę. Do dyspozycji będę miał butlę 25/34 l.

PS Dojrzewa też czarny bez, może zostało jeszcze na krzakach nieco czarnej porzeczki, za tydzień lub dwa powinny dojrzeć brzoskwinie.
Odpowiedz
#2
Na mój gust wiśnia i aronia pasują idealnie, do tego sok jabłkowy do aronii (ale nie z papierówek).
2,2 kg wydrylowanych wiśni da z 5 l wina.
Do tego na kolejne 10 l = około 5 kg aronii + 5 l soku jabłkowego (może być kartonowy 100% z biedronki)
+ obliczona woda i cukier.

edit: czarna porzeczka też pasuje do tego zestawienia.
Odpowiedz
#3
Do przeliczania możesz użyć doświadczeń kolegów z innego forum: http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtop...?f=6&t=382
2,2kg wiśni 5l wina nie będzie. Na 1,5l soku możesz liczyć. A z tego to tak 2,5l wina może być.
Papierówki raczej do jedzenie.
Aronia jest ok, tylko nie jest to łatwy materiał. Możesz spróbować do nich dodać wiśni i czarnej porzeczki. Nie jestem pewnien czy będzie je dało się wyczuć, bo aronia bardzo ekspansywna jest.
Odpowiedz
#4
Aronię przemrożę, żeby ten cierpki posmak nie przykrył wszystkiego. Powoli ją sobie zbieram. Nieco czarnej porzeczki też będzie, ale to już resztki na krzakach, max 1kg.

Co myślicie o soku z bzu?
Odpowiedz
#5
Cukromierz pokazał BLG moszczu na poziomie 11 oraz 79g/l. Przyjąłem, że trzeba odjąć 3 BLG na niecukry (sok z sokownika, powiedzmy 25% wody, czyli 3/4 x 4 = 3), dalej 11-3=8, czyli ~80g/l, podobnie jak z drugiej skali. 79g cukru/921 g wody -> 50ml cukru/921 ml wody -> 50 ml cukru / 971 ml moszczu -> 52 ml / 1 l -> 81 g cukru / l moszczu.

Powiedzmy, że chcę wino aroniowe 12%, czyli 12% x 17 g cukru/1% = 204 g cukru/l. Mam już 81 g/l, czyli potrzebuję 123 g/l dodać.

Jednakże, owoce zawierają 0,7-1,3% kwasów, przyjąłem, że w moszczu mam 1,2%, czyli 12g na litr moszczu. Rozcieńczę to do 8g/l, czyli o połowę, do 12l moszczu dodam 6 litrów wody (pomniejszając obj. wody o obj. cukru w niej). W związku z tym - muszę obliczyć dodatek cukru na 18 litrów? Tzn. 18l x 17g/l x 12% ~ 3700g cukru (1kg już dodalem, pozostaje 2700g, w moszczu było 12l x 80g/l=960g cukru, przyjmijmy 1kg, pozostaje 1700g).

6l wody - obj. cukru = 6 l - (2,7*0,62)= 6-1,7=4,3 litra wody.
Muszę łącznie dodać 1,7kg cukru rozpuszczonego w 4,3 l wody.
Czy teraz się wszystko zgadza?
Odpowiedz
#6
Witam.
Podłączam się do tematu. Posiadam 4,5 kg zamrożonych wydrylowanych wiśni. Co Mogę dodać do wiśni aby w jakiś sposób zapełnić balon 50L chociaż w połowie. Innych owoców zamrożonych nie mam. Może inne owoce, które jeszcze można kupić na straganach będą się nadawały? Myślę o śliwkach i jabłkach( boskop). Posiadam jeszcze 2,5L soku z Aronii. Sok nie jest z sokownika tylko odcedzony od owoców zasypanych 2 kg cukru i zapasteryzowany. Ogólnie z czym mogę połączyć moje wiśnie aby miało to jakiś sens w połączeniu z balonem 50L. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Seba.
Odpowiedz
#7
A wiesz ile potrzeba śliwek albo jabłek do zrobienia 50l wina?
Na razie masz surowca na 5l wina. Odpowiedz sobie sam.
Odpowiedz
#8
(01-10-2013, 14:47)Grze$ napisał(a): A wiesz ile potrzeba śliwek albo jabłek do zrobienia 50l wina?
Na razie masz surowca na 5l wina. Odpowiedz sobie sam.

Wiem o tym:) Dlatego pytam się co mogę dodać do wiśni, żeby tego wina trochę powstało. Oczywiście w jakichś sensownych proporcjach. Nie myślę zaraz o 50 litrach wina. Taki mam balon i nigdy nie był pełen. Gdy uda się dobrać owoce na 20L to będzie ok.
Może jakieś propozycje?
Odpowiedz
#9
A masz balon 20l? Jeżeli tak, to rób jabłka z wiśniami i aronią.
Odpowiedz
#10
(01-10-2013, 15:09)Grze$ napisał(a): A masz balon 20l? Jeżeli tak, to rób jabłka z wiśniami i aronią.

Mam tylko ten jeden 50L. Chciałem kupić kilka mniejszych, ale to na przyszły sezon.
To może podaj proporcje uwzględniając moje wiśnie i 2,5L soku z aronii. Jabłka to jakaś odmiana czerwonych np Spartan, czy kwaskowe jak Boskop lub inaczej Szara Reneta?
Odpowiedz
#11
Proponuje zrobić tak:
Kupić butle po wodzie 18,9l - koszt 15-20 zł.
Nastawić w 50l balonie 20l winka jabłkowego, podobno szara reneta najlepsza.
Po odfermentowaniu jabłek przelać je do butli, powinno wyjść akurat pod korek.
Rozmrozić wiśnie, dokupić hibiskusa odpowiednią ilość i nastawić 20l wina hibiskusowo-wiśniowego.
W czasie fermentacji zakupić kolejną butle po wodzie i po fermentacji znów zalać pod korek.

Czynność można powtarzać wielokrotnie z różnymi owocami :)

Pozdrawiam
Odpowiedz
#12
(01-10-2013, 22:29)Eldier napisał(a): Nastawić w 50l balonie 20l winka jabłkowego, podobno szara reneta najlepsza.

Witaj.
Czy jabłko Antonówka bo takie posiadam będzie odpowiednie na wino zamiast Szarej Renety?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#13
Ja robiąc jabłkowe mieszałem wszystkie jabłka z ogrodu tzn. szara i złotą renetę, antonówkę, kronselkę i takie małe czerwone jabłuszka. Powiem tak: sok smakował mi bardziej niż wino, ale to kwestia gustu. I jeszcze jedno, zależy jaką masz antonówkę. Dwa drzewa niby to antonówka i to antonówka, a smak jabłek diametralnie różny. Ja mam stare drzewo, które zresztą już podupada, ale owoce mimo że drobniejsze są dużo smaczniejsze niż z "młodej" antonówki.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#14
Będzie dobre. Ogólnie to wszystkie jabłka jesienne - kwaskowe, aromatyczne są dobre, choć Renety faktycznie należą do czołówki.
Odpowiedz
#15
Ok.
Nie mam sokowirówki tylko sokownik. Czy on może mi posłużyć do uzyskania soku z jabłek? Jeżeli tak to, czy muszę zasypywać jabłka w sokowniku cukrem?
Odpowiedz
#16
Sokownik do jabłek się nie nadaje.
Odpowiedz
#17
(03-10-2013, 12:50)Grze$ napisał(a): Sokownik do jabłek się nie nadaje.

Ok. Najwyżej potrę jabłka na tarce i wycisnę przez tetrę. Tylko, że na samą myśl już mi się nie chce.



Skocz do: