29-02-2004, 14:45
Witam
Swoje winka od 13% w gore bez wzgledu na rodzaj staram sie nie siarkowac(poza sytuacjami gdy robie np. ferment miazgi gronek badz dodaje piro np.do cz. bzu ktory ma wplyw na stabilizacje barwnika).
1.Czy wy swoje od 13% w gore siarkujecie czy nie?
2.Interesuje mnie tez kwestia jak postepujecie z piro przy swoich nastawach rzedu 11-12%-bo zapewne takie siarkujecie?,szczegolnie wytrawne.
Czy dajecie jedynie przy 1-szym obciagu standard 1g/10l czy dodatkowo takze jeszcze 0,6g/10l przed butelkowaniem?-czyli w sumie byloby to 1,6g/10l.
A moze tylko 0,6g/10l przed butelkowaniem i tyle?
Jakie macie dosw. w tej kwestii?
3.Po zasiarkowaniu(w sytuacji przy rozlewie do butelek) winko juz po kilku tyg. nadaje sie do bezpiecznego spozycia z tego co wiem,bez zadnego przelewania czy wietrzenia dodatkowego-potwierdzicie czy zaprzeczycie?
Thanks
Swoje winka od 13% w gore bez wzgledu na rodzaj staram sie nie siarkowac(poza sytuacjami gdy robie np. ferment miazgi gronek badz dodaje piro np.do cz. bzu ktory ma wplyw na stabilizacje barwnika).
1.Czy wy swoje od 13% w gore siarkujecie czy nie?
2.Interesuje mnie tez kwestia jak postepujecie z piro przy swoich nastawach rzedu 11-12%-bo zapewne takie siarkujecie?,szczegolnie wytrawne.
Czy dajecie jedynie przy 1-szym obciagu standard 1g/10l czy dodatkowo takze jeszcze 0,6g/10l przed butelkowaniem?-czyli w sumie byloby to 1,6g/10l.
A moze tylko 0,6g/10l przed butelkowaniem i tyle?
Jakie macie dosw. w tej kwestii?
3.Po zasiarkowaniu(w sytuacji przy rozlewie do butelek) winko juz po kilku tyg. nadaje sie do bezpiecznego spozycia z tego co wiem,bez zadnego przelewania czy wietrzenia dodatkowego-potwierdzicie czy zaprzeczycie?
Thanks