Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dziwna sprawa z rurka
#1
słuchajcie mój brat nastawił swoje pierwsze winko:big: ale oto zdażyło się cos czego ja nie rozumiem i co jego napewno nie wpraiło w stan euforii!! normalną sprawą jest że z rurki uciekają gazy które powstają w balonie! no coż, okazuje się że u mojego brata jest odwrotnie! gazy zamiast uciekac z balona zostają wsysywane z zewnątrz do srodka!! :ysz: nie wiem jak mu pomóc i nie wiem o co chodzi! pomocy!
Odpowiedz
#2
A czy MD dobrze pracowała i nastaw miał poniżej 30 stopni?? Czy przypadkiem nie wlał ciepłego nastawu do balona zabijając drożdze? Podaj dokładnie co i jak
Odpowiedz
#3
fakt był troche ciepły ale nie sądze żeby miał 30 stopni! a mateczka była zrobiona napewno dobrze

a czy temperatura może tu miec znaczenie? jeżeli tak to czemu i jak to można odkręcic i naprawic?
Odpowiedz
#4
Skoro mówisz ze był ciepły to napewno miał ponad 30 stopni i zabiliscie drożdże teraz pozostaje jednyie wlac drożdże anka które sie rozrabia w 15 minut. Jak nie masz to daj piro wstaw to w bardzo chłodne miejsce i szybko zrób nową silna MD może nastaw się nie zepsuje do tego czasu
Odpowiedz
#5
Tak zgadza sie pisałem już kiedys o tym efekcie niekoniecznie o ręcach ale o temp. jednak w czasie fermentacji burzliwej to nie ma praktycznie znaczenia powinno bulkac i to mocno jak jest inaczej to cos nie tak. W trakcie fermentacji cichej może już tak się dziac ale nie podczas burzliwej.
Michał a moze powinienes wystąpic w programie ręce które leczą?:D
Odpowiedz
#6
winko było zrobione dzis! ile czasu trzeba żeby sie popsuło i czy jeżeli jutro czy pojutrze wlac tam nową MD to czy było by źle?
i czy nie można by zaryzykowac i wlac poprostu do srodka paczuszke drożdży BIOWINU które jak gdzies na tym forum czytałem są na tyle mocne że nie trzeba ich rozmnażac? czy to jest jakies wyjscie??
Odpowiedz
#7
Nie piszesz ile masz tego nastawu jezli 50 litrow to nie ma raczej sensu wlewac tych drożdży z biowinu jeżeli 5 l to można spróbowac, pozatym pomimo dodania tych drożdży i tak jeszcze dzisaij bym nastawił nową md wstawił do wody o temp ok 26 stopni ja ogrzewam grzałka akwarystyczną wode i jutro wiecozrem powinna byc gotowa już. moszcz powinien byc dobry jeszcze ale i tak dodaj piro do niego.
Odpowiedz
#8
jest z 8 litrów
nastawie MD i wleje te drożdze
zobaczymy co będzie

dzięki za pomoc:spoko:
Odpowiedz
#9
Presto a baniak jak duzy?
Odpowiedz
#10
baniaczek to taki biowinoski 10 litrowiec

słuchajcie co sie stało!!! winko zaczeło nagle pracowac dobrze! brat mówi że buzuje jak szalone!:rotfl:
nie wiem czemu? wyrównanie cisnienia? temperatury? zmartwychwstanie drożdży (czyżby jakas interwencja Dionizosa:D)
czy może to jakisobjaw zepsucia?

w każdym razie jest smiesznie i mój brat się cieszy
Odpowiedz
#11
Winko wciaga wode z rurki - tu wszystko jest, ze szczegółami. Trochę głupio pytac o to samo ryżowe, które "nie bulka" po raz pięcdziesiąty :ksiazka: :ksiazka: :ksiazka:
Odpowiedz
#12
nie zawsze się znajdzie to czego się potrzebuje w danej chwili
ale dzięki za link
Odpowiedz
#13
Cytat:Originally posted by Presto
nie zawsze się znajdzie to czego się potrzebuje w danej chwili

Ale na górze po lewej jest "szukaj" - zawsze zanim zapytasz warto wpisac tam kilka słow kluczowych i popatrzec co wyjdzie.
Odpowiedz
#14
dobra dobra wyluzujcie
przecież nic się nie stało
:ysz:
aż strach poruszyc jakis temat
Odpowiedz
#15
Nie no, nie róbmy linczu, bo dojdzie do sytuacji że ludzie zaczną się bac zadawac pytania. Spokojnie podajcie link do tematu, albo odpowiedź na problem
Po prostu PRESTO, info dla ciebie żeby poszperac bo forum to cała masa informacji. Przerobilismy już chyba większosc problemów związanych z winem domowym, stąd tam są gotowe odpowiedzi. Co nie znaczy że nie udzielimy ci jej i tutaj
Odpowiedz
#16
Aż dziw, że w prostym tekscie ludziska usiłują doszukiwac się tresci, których w nim wcale nie ma. Majchal drogi - jaki lincz ???
A tak swoją drogą - sprawdź np. ile na forum jest identycznych pytań o "niebulkające" albo "niepracującą MD".
Odpowiedz
#17
Wszystko rozumiem, ale wyobraź sobie że jak ktos jest totalnie nowy to jemu jest trudno się poruszac po naszej stronie i forum dlatego też postarajmy sie więcej wyrozumienia. On i tak już ma dosc emocji, bo mu wino nie wychodzi, ponadto boi się że wyjdzie w naszych oczach jako ignorant w sprawach winarskich. Inna sprawa że nie każdy dobrze radzi sobie z komputerem i netem.
Tak więc pomóżmy znaleźc wątek gdzie jest odpowiedź, a nowopowstałe blokowac. Jak ktos będzie miał pytania to niech je zada w już istniejącym ( starszym ) wątku. W taki sposób nie będzie nam przybywac kopiujących się wątków a problem będzie omówiony dokładnie w jednym topiku, oraz to że nowy nie będzie "szkalowany"
Odpowiedz
#18
spoko chłopaki jest luzik :)
na tym forum już troche sie bawie i na komputerach też się znam więc nie róbcie ze mnie jakiegos tłuka :D co do winka to też nie panikuje bo to nie moje pierwsze i już sie nie jedno przeszło :)
pozdrawiam



Skocz do: