Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kwasomierz - jaki?
#1
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem kwasomierza. Znalazłem dwa rodzaje:
Z biowinu: http://biowin.pl/biowin/wino-piwo-destyl...nie-sokach
oraz z browamatora: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?g...dm=1463480

Kwasomierz z browamatora jest droższy, ale jest odczynnik później jest tańszy (200ml za 6,5zł, a odczynnik z biowinu 100ml za 13 zł)
Za to z tego co wyczytałem, kwasomierz z biowinu rozróżnia jaki kwas chcemy mierzyć (winowy, cytrynowy czy jabłkowy), i w zależności od tego nalewamy wina do odpowiedniego poziomu, i ewentualnie dopełniamy wodą do poziomu "0".
Za to w kwasomierzu z browamatora w instrukcji do niego nie ma o tym nic wspomnianego instrukcja.
A to, jak doczytałem w tym poście, ma znaczenie na wynik.

Dodatkowo znalazłem tutaj informację o tym, że odczynnik się starzeje... Warto więc w ogóle się w to bawić, jeśli co jakiś czas i tak trzeba nowy odczynnik? A może po prostu pogodzić się z małą dokładnością tego typu wskazań?

Odpowiedz
#2
Jak chcesz robić wiele pomiarów to lepiej samemu zrobić odczynnik. To proste.
Rozróżnianie kwasów ok, tylko że są owoce (np. winogrona), które mają więcej niż jeden kwas.
Odpowiedz
#3
I co wtedy należy zrobić? Pogodzić się z tym że pomiar jest tylko orientacyjny, i że jego dokładność do celów winiarskich będzie wystarczająca?
Odpowiedz
#4
Chromatografia bibułowa? :)

Tylko, że to strasznie droga zabawa ;(
Odpowiedz
#5
Mówmy o realnych rzeczach, potrzebnych dla początkującego winiarza;) Jesli teraz np zechciałbym robić wino z winogron o kwasowości 7g/l to obojętne który kwasomierz z pierwszego posta zastosuje? Bo z wypowiedzi kilisa można wnioskować że tak...
Odpowiedz
#6
Obojętne.

Jeśli robisz z innych owoców (rule of thumb: cytrusy mają głównie kwas cytrynowy, większość pozostałych owoców głównie kwas jabłkowy) możesz przeliczyć sobie wg zasad podanych w poście do którego linkowałeś, albo po prostu zawsze liczyć kwasy w przeliczeniu na kwas winowy i po kilku winach będziesz dokładnie wiedział jaka kwasowość Ci pasuje.
Odpowiedz
#7
Jeśli chcesz zrobić jeden pomiar to kup który Ci wygodniej.
A jak chcesz się bawić to przeczytaj tutaj
To na prawdę proste, robię co roku nowy płyn.
Odpowiedz
#8
kilis, a można się pod Ciebie podpiąć? Jak patrzyłem na koszty odczynników z POCHu to wychodziło mi, że minimalny zestaw to ~5L.

Błękitu dodajesz osobno czy wsypujesz do roztworu NaOH? (wg wikipedii jako wskaźnika używa się roztworu 0,05%, co przy najmniejszym dostępnym w POCH opakowaniu 5g oznacza, że błękitu starcza na 10l)
Odpowiedz
#9
Przepraszam za może banalne pytanie, ale jestem nowicjuszem w tym temacie. Gdzie można kupić to NaOH? W internecie nie mogę znaleźć... A może ktoś zna jakiś sklep we Wrocławiu?
Odpowiedz
#10
Moze zacznij szukac pod nazwa wodorotlenek sodu.
Po wpisaniu na allegro pojawila mi sie cala strona aukcji.

Pozdrawiam
Krzysiek
Odpowiedz
#11
Bart3q ja pierwszy zestaw kupiłem w Biowinie ,a płyn kupuje z Browamatora. Uważaj na nich bo czasami z datami przydatności się nie mieszczą.
Odpowiedz
#12
No i trzeba pamiętać o przeliczeniu, bo płyn z Browamatora jest przeznaczony do miareczkowania 10ml, a Biowiniu 9ml moszczu. Używając płynu BA w probówce Biowinu musisz wynik pomnożyć przez 1,(1).

Uzasadnienie znajdziesz tutaj: http://www.winogrona.org/forum/wytwarzan...80-15.html
Odpowiedz
#13
Możesz się podpiąć :)
A co do zamówienia to kupiłem kiedyś w www.chemik.aip.pl
1. Błękit bromotymolowy C27H28O5SBr2 r-r alkoholowy 0,1% 100ml (BBT)
1. Sodu wodorotlenek 4,001g (odważka analityczna)
3. kolba 25 czy 50 ml
4. pipeta 5ml - to już w jakimś sklepie u mnie.

Wlewam NaOH, dopełniam wodą destylowaną do 1l. Dodaję kilkanaście kropel BBT i już.
Odpowiedz
#14
Te 4g/l to daje akurat 0.1 mol/l?

Taniej wychodzi sporo :) W POCH patrzyłem od razu, żeby roztwór mianowany 0.1 mola w ilości 5l kupić, a na stronie co podałeś NaOH 8 pln, 100ml BBT 9 pln. To chyba sam się pobawię, dzięki za namiar.
Odpowiedz
#15
Dokładnie 0,1mol. Możesz zakupić kolbę miarową 1l, będzie Ci łatwiej, do tego dokładniej to zmieszać.
Odpowiedz
#16
zestaw do pomiaru kwasowości z biowinu jest do dupy. Po wypłukaniu menzurki starła się skala, po prostu spłyneła wraz z wodą w trakcie pierwszego pomiaru:(
Odpowiedz
#17
Niestety poszli na łatwiznę. A kiedyś było solidniej. Mam menzurkę z Biowinu już bardzo długo i skala jest ok. Bo nie jest malowana tylko wytrawiana. Tak, tak kiedyś było.:D
Odpowiedz
#18
Biowin jest the best. Pierwszy cukromierz jaki u nich kupiłem wytrwał trzy pomiary - czwartego już nie zdołał, bo się rozszczelnił. Potem zanabyłem dwa jednoczesnie i każdy z nich pokazywał inny pomiar na tej samej próbce :)
Odpowiedz
#19
(25-10-2015, 19:55)miodelli napisał(a): zestaw do pomiaru kwasowości z biowinu jest do dupy . Po wypłukaniu menzurki starła się skala, po prostu spłyneła wraz z wodą w trakcie pierwszego pomiaru:(

Popracuj nad ortografią.

U mnie dzisiaj w dwóch, cukromierzach papierek ze skalą spadł na sam dół pływaka, leży sobie na balaście, trzeci jest pływak nie zgrzany u góry, otwarte szkło.
Niby nic trafiłem trzy zepsute cukromierze = 20kg cukru.

Nie sądziłem że te produkty coraz bardziej dna sięgają, kiedyś było znacznie lepiej.


edit: dół
Odpowiedz
#20
(25-10-2015, 20:12)mariuszek napisał(a): Popracuj nad ortografią.

U mnie dzisiaj w dwóch, cukromierzach papierek ze skalą spadł na sam duł pływaka, leży sobie na balaście, trzeci jest pływak nie zgrzany u góry, otwarte szkło.
Niby nic trafiłem trzy zepsute cukromierze = 20kg cukru.

Nie sądziłem że te produkty coraz bardziej dna sięgają, kiedyś było znacznie lepiej.

Czyli nie jestem sam w niedoli biowinowej ;)
A jeśli chodzi o ortografię to eghm , eghm.. :chytry: ;)
Odpowiedz
#21
Mama takie pytanko, nie chce zakładać nowego tematu, mam kwasomierz browinu i czy moge nim zmierzyć kwasowość wina z winogron które już fermentuje? W sumie to już cicha fermentacja. Czy mam nalac wino do poziomu 0 i dolewać ten wskaźnik i odczytać gdy zmieni kolor?
Odpowiedz
#22
Możesz zmierzyć kwasowość Twojego fermentującego wina w taki sposób jaki napisałeś i jaki jest w instrukcji.



Skocz do: