• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

dosładzanie aroniowego

Wątek zamknięty 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
dosładzanie aroniowego
winnyradek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 5
Nastrój: winny:)
29-10-2012, 19:34
Witam. Proszę o pomoc i cenne informacje w sprawie dosładzania winka. Na początek podam kilka istotnych informacji. 10 kg aronii, 2kg cukru, następnie 10 l soku jabłkowego z biedronki. Drożdże aktywne (bajanusy), pożywka. Woda 8l do tego 2kg cukru, kolejny cukier 300g podawany po 50gram co 2 tygodnie. Cukier dodawałem jak blg spadał do 0. Po 2 miesiącach zlałem wino z nad osadu i stwierdziłem, że jest kwaśne (blg 0) więc nie czekając dodałem 1kg cukru. Blg wzrosło do 20 bulga bardzo leniwie raz na kilka minut. Całość zamknięta jest w 25 litrowej butli.
Szukaj
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
29-10-2012, 20:57
Coś chyba pomieszałeś z tym cukrem na końcu, bo mając 0 blg i dodając 1kg cukru, blg nie mogło wzrosnąć do 20, przy tylu litrach nastawu.
Szukaj
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
29-10-2012, 21:12
Masz pierwsze ostrzeżenie za łamanie regulaminu. Czy myślisz, że jak pootwierasz kilka tematów z tym samym opisem to coś przyspieszy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

dosładzanie aroniowego
Wątek zamknięty 

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:54 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa