06-09-2008, 18:21
Witam
Przygotowuje sie do robienia wina ze śliwek węgierek. Mam zamiar zrobić 45 litrów wina 15%.
Z kalkulatora mam przepis
32 kg owoców ( śliwek )
25 litrów wody
8,5 kg cukru.
fermentacje mam zamiar przeprowadzić w fermentorze ( wiadro z przykryciem)
Dzisiaj zrobiłem próbę - zerwałem 1 kilogram owoców, podusiłem je i dodałem krople pektopolu. Po 2 godzinach miałem wystarczajaca ilość soku aby zmierzyć Blg - wyszło 16 w czystym soku. Chce upewnić sie czy w przepisie jest wystarczająca ilość cukru aby otrzymać założony %.
Po odjęciu 4 Blg na niecukry mam Blg=12 czyli 120gram w 1000 gram moszczu. Po dalszych obliczeniach 1000g(moszczu)=880wody i 120g cukru.
120x0,6=72ml
880 ml wody + 72 ml cukru = 952 ml obj czyli
120/x=952/1000
952x=120000
x=126 gram cukru w 1 litrze moszczu.
Koledzy co dalej , czy to wszystko co napisałem jest prawdą i co robić dalej ? Jak liczyc dalej ?
Przygotowuje sie do robienia wina ze śliwek węgierek. Mam zamiar zrobić 45 litrów wina 15%.
Z kalkulatora mam przepis
32 kg owoców ( śliwek )
25 litrów wody
8,5 kg cukru.
fermentacje mam zamiar przeprowadzić w fermentorze ( wiadro z przykryciem)
Dzisiaj zrobiłem próbę - zerwałem 1 kilogram owoców, podusiłem je i dodałem krople pektopolu. Po 2 godzinach miałem wystarczajaca ilość soku aby zmierzyć Blg - wyszło 16 w czystym soku. Chce upewnić sie czy w przepisie jest wystarczająca ilość cukru aby otrzymać założony %.
Po odjęciu 4 Blg na niecukry mam Blg=12 czyli 120gram w 1000 gram moszczu. Po dalszych obliczeniach 1000g(moszczu)=880wody i 120g cukru.
120x0,6=72ml
880 ml wody + 72 ml cukru = 952 ml obj czyli
120/x=952/1000
952x=120000
x=126 gram cukru w 1 litrze moszczu.
Koledzy co dalej , czy to wszystko co napisałem jest prawdą i co robić dalej ? Jak liczyc dalej ?