• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Czy w przepisie jest odpowiedznia ilosc cukru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czy w przepisie jest odpowiedznia ilosc cukru
pgrzes Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Rogoźno
#1
06-09-2008, 18:21
Witam
Przygotowuje sie do robienia wina ze śliwek węgierek. Mam zamiar zrobić 45 litrów wina 15%.
Z kalkulatora mam przepis
32 kg owoców ( śliwek )
25 litrów wody
8,5 kg cukru.
fermentacje mam zamiar przeprowadzić w fermentorze ( wiadro z przykryciem)
Dzisiaj zrobiłem próbę - zerwałem 1 kilogram owoców, podusiłem je i dodałem krople pektopolu. Po 2 godzinach miałem wystarczajaca ilość soku aby zmierzyć Blg - wyszło 16 w czystym soku. Chce upewnić sie czy w przepisie jest wystarczająca ilość cukru aby otrzymać założony %.
Po odjęciu 4 Blg na niecukry mam Blg=12 czyli 120gram w 1000 gram moszczu. Po dalszych obliczeniach 1000g(moszczu)=880wody i 120g cukru.
120x0,6=72ml
880 ml wody + 72 ml cukru = 952 ml obj czyli
120/x=952/1000
952x=120000
x=126 gram cukru w 1 litrze moszczu.

Koledzy co dalej , czy to wszystko co napisałem jest prawdą i co robić dalej ? Jak liczyc dalej ?
Szukaj
Odpowiedz
male Offline
Ekspert Miodosytnik
***
Liczba postów: 813
Liczba wątków: 29
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: miodowy
#2
06-09-2008, 20:50
Dla uzyskania 45 litrów wina o 15% alkoholu potrzebujesz
15x17x45=11475 gram cukru
W twoim przepisie jest 8,5kg cukru + 1,8kg cukru z owoców(o ile uzyskasz 15 litrów soku ),czyli łącznie 10300gram.
Właściwe obliczenia możesz zrobić po wyciśnięciu miazgi, bo dopiero wtedy będziesz wiedział ile jest soku.
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#3
07-09-2008, 00:31
Tak jak pisze male, po wyciśnięciu soku i dodaniu pierwszej porcji syropu cukrowego zmierz blg. Dopiero wtedy będziesz wiedział jaki procent możesz osiągnąć z nastawu. Zawsze możesz dodać cukier w kolejnej porcji w razie potrzeby.
Dodam też, że wino śliwkowe jest lepsze w wydaniu półsłodkim lub słodkim. IMO cukier poprawia aromat śliwek w winie.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Czy w przepisie jest odpowiedznia ilosc cukru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 00:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa