23-11-2012, 15:20
Witam.
Moje pierwsze pytanie na forum.
Robię wina na wybrany procent na wytrawne, a po kilku miesiącach dosładzam na smak. Czyli z butli wino do pojemników, cukier i mieszam, a potem butla i do dalszego leżakowania.
Jabłkowe 2010 klarowne, po dosłodzeniu na 6 blg pojawiło się po tygodniu w dolnej części butli zmętnienie. Coś ala lanie spirytusu do wody. Okazało się potem że górna część w butli była półwytrawna a dolne pół, bardzo słodkie. I teraz za każdym razem przed butelkowaniem najpierw zlewam do pojemników, mieszam i dopiero do butelek.
Czy też tak macie, czy tylko mi się tak kiepsko cukier rozpuścił w jednym winie ? I czy to możliwe, że nawet idealnie rozpuszczony cukier może opaść jako syrop cukrowy w winie które stoi w butli 2 lata ?
