30-11-2012, 20:57
Witam, dziś zlałem moją DR pierwszy raz, a przy okazji zmierzyłem, no i się zdziwiłem, zaznaczam że cukromierz jest korygowany o +0,9blg, kiedyś go skalowałem na czystej wodzie przy 20 stopniach C.
Wyszło mi 1,8cm nad 0blg co po korekcie wynosi -5blg (każdy stopień to 0,3mm). Na zdjęciu menisk jest wysoko bo miernik przylega do naczynia, ale przy pomiarze było tak jak ma być
Wino 20,4l z 6,44kg cukru (wliczone 0,3kg z owoców DR - info o składzie owoców znalezione na forum), wychodzi 18,92% alk, przy całkowitym pominięciu cukru z owoców wychodzi 18,13%, niecukry w DR pomijalne (pokusiłem się o obliczenie z proporcji jak to z tymi niecukrami i wyszła mi poprawka dwa zera po przecinku, więc całkowicie pomijalna). Drożdże uniwersalne zamojskie, jest to możliwy taki wynik przy tych drożdżach?
Wyszło mi 1,8cm nad 0blg co po korekcie wynosi -5blg (każdy stopień to 0,3mm). Na zdjęciu menisk jest wysoko bo miernik przylega do naczynia, ale przy pomiarze było tak jak ma być

Wino 20,4l z 6,44kg cukru (wliczone 0,3kg z owoców DR - info o składzie owoców znalezione na forum), wychodzi 18,92% alk, przy całkowitym pominięciu cukru z owoców wychodzi 18,13%, niecukry w DR pomijalne (pokusiłem się o obliczenie z proporcji jak to z tymi niecukrami i wyszła mi poprawka dwa zera po przecinku, więc całkowicie pomijalna). Drożdże uniwersalne zamojskie, jest to możliwy taki wynik przy tych drożdżach?
