27-12-2012, 18:44
Z okazji świąt namieszałem domową wersję Malagi, posiłkując się głównie przepisem pana Cieślaka, a trochę swoim natchnieniem. Do jedenastolitrowej butli weszło:
1) wino jabłkowe - 3,5 litra
2) wino jeżynowe - 1 litr
3) wino malinowe - 1 litr
4) wino śliwkowe - 1 litr
5) syrop cukrowy po nalewce śliwkowej - 1 litr
6) syrop cukrowy po nalewce czeremchowej - 1 litr
7) miód wielokwiatowy późny - 0,85 litra
8) wino czeremchowe - 0,5 litra
9) nalewka z czarnej porzeczki - 0,5 litra
10) nalewka na zielonych orzechach włoskich - 0,2 litra
11) płatki dębowe mocno palone - 3 gramy
Jak widać nie dałem "esencji do malagi", wygotowywanej z rodzynek czy śliwek. Trochę z lenistwa, trochę z obawy przed długim klarowaniem. No a spirytus zastąpiłem nalewkami i syropami po nalewkach. Cukromierz pokazuje 18 BLG.
Zastanawiam się teraz nad przygotowaniem jeszcze jednej malagi, ale żeby się różniła od tej już gotowej. Mam do dyspozycji wszystkie składniki powyżej (oprócz syropów), a poza tym wina: z czerwonej porzeczki, z suszonej DR, z czerwonego agrestu, z aronii i z ałyczy; oraz nalewki: z czeremchy, ze śliwek, z czerwonej porzeczki, z DR, ratafię (i syrop po ratafii), z gruszek i z pigwy.
Sęk w tym, że większość tych składników jest kwaśna, a malaga jest charakteryzowana jako "wino o niskiej kwasowości".
Może coś podpowiecie?
1) wino jabłkowe - 3,5 litra
2) wino jeżynowe - 1 litr
3) wino malinowe - 1 litr
4) wino śliwkowe - 1 litr
5) syrop cukrowy po nalewce śliwkowej - 1 litr
6) syrop cukrowy po nalewce czeremchowej - 1 litr
7) miód wielokwiatowy późny - 0,85 litra
8) wino czeremchowe - 0,5 litra
9) nalewka z czarnej porzeczki - 0,5 litra
10) nalewka na zielonych orzechach włoskich - 0,2 litra
11) płatki dębowe mocno palone - 3 gramy
Jak widać nie dałem "esencji do malagi", wygotowywanej z rodzynek czy śliwek. Trochę z lenistwa, trochę z obawy przed długim klarowaniem. No a spirytus zastąpiłem nalewkami i syropami po nalewkach. Cukromierz pokazuje 18 BLG.
Zastanawiam się teraz nad przygotowaniem jeszcze jednej malagi, ale żeby się różniła od tej już gotowej. Mam do dyspozycji wszystkie składniki powyżej (oprócz syropów), a poza tym wina: z czerwonej porzeczki, z suszonej DR, z czerwonego agrestu, z aronii i z ałyczy; oraz nalewki: z czeremchy, ze śliwek, z czerwonej porzeczki, z DR, ratafię (i syrop po ratafii), z gruszek i z pigwy.
Sęk w tym, że większość tych składników jest kwaśna, a malaga jest charakteryzowana jako "wino o niskiej kwasowości".
Może coś podpowiecie?