18-06-2016, 16:02
wspaniałe drożdże !! pracuja jak trzeba i na dodatek szybko !
polecam
polecam

Enovini
|
18-06-2016, 16:02
wspaniałe drożdże !! pracuja jak trzeba i na dodatek szybko !
polecam ![]()
Wszystko zależy do jakiego wina zostały użyte, jeżeli mocnego to OK, jeśli natomiast do słabego 13-14% które ma na domiar być półsłodkie, półwytrawne no to może być już problem, no chyba że zostanie wypite zanim będzie zabutelkowane.
![]() ![]()
Lech
24-11-2017, 14:59
Czy ktoś ma doświadczenie z fermentacją przy pomocy tych drożdży w temperaturze 13 - 14 stopni?
![]()
24-11-2017, 15:05
Fermentowałem raz. Dosyć szybko to poszło. W piwnicy (+12). Wino białe, kupaż kilku odmian. W tej chwili już nie pamiętam jakich bo to jakiś czas temu było.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
24-11-2017, 16:04
Dzięki. Jakoś w tym roku szybko spadło do 14,5 w mojej piwnicy, a teraz zobaczyłem na instrukcji że "Fermentują w 15 - 30 stopniach", to zacząłem się obawiać o nastawione 5 dni temu 15l dzikiej róży.
24-11-2017, 16:42
Ja mam dwa wina jabłkowe nastawione już prawie rok temu na tych drożdżach i jakoś nie mogą się zatrzymać
![]()
24-11-2017, 16:51
A na pewno to Enovini WS czy też zwykłe Enovini z bayanusami?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
24-11-2017, 18:03
Enovini WS na 100% - winko chciałem żeby lekkie było.
19-02-2019, 22:23
A jak z ubiciem tych drożdży Enovini?
Tak samo ciężko jak Bayanusy, czy po prostu lepiej dać im dociągnąć do zakładanej tolerancji na alkohol i same bezproblemowo padną? Pytam, bo Bayanusy robią mi z wina szampany i potem szukam korków po piwnicy.
Pozdrawiam, Grzegorz
:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...::: :::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Niektórzy piszą, że trudne, i że NIBY ten drugi szczep z opisu drożdży to właśnie bayanusy, co raczej prawdą nie jest, ale nie znalazłem nieststy dokładnego info, co to za 2 szczepy drożdży są
![]() Ja używam Enovini do większości win, w których chcę wypracować powyżej 13%. Ostatnie moje winko, które prawdopodobnie będę butelkował w tym tygodniu, jest zrobione na Enovini. Fermentację zakończyło w maju 2018. Zasiarkowane przy 1 obciągu 1g/10l, i do lipca stało wytrawne. Potem dosłodzone i dodałem piro w celu podtrzymania stężenia SO2. Były upały, winko nie ruszyło. Miesiąc temu dodałem 1kg cukru do 30l wina. Nadal nic, brak oznak wybudzenia. Ah! Zapomniałbym - winko ma 15%. To taki najświeższy przykład, na wcześniejszych winach też nie zauważyłem oznak wybudzenia przy niższych procentach. To co jest dużym plusem tych drożdży, to to, że bardzo szybko przerabiają cukier. Z początku na 230g/l po 3-4 dniach ani śladu po cukrze! ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|