Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enovini
#26
wspaniałe drożdże !! pracuja jak trzeba i na dodatek szybko !
polecam :)
Odpowiedz
#27
Wszystko zależy do jakiego wina zostały użyte, jeżeli mocnego to OK, jeśli natomiast do słabego 13-14% które ma na domiar być półsłodkie, półwytrawne no to może być już problem, no chyba że zostanie wypite zanim będzie zabutelkowane.:D:)
Lech
Odpowiedz
#28
Czy ktoś ma doświadczenie z fermentacją przy pomocy tych drożdży w temperaturze 13 - 14 stopni?

[Obrazek: BMHjPqt.png]
Odpowiedz
#29
Fermentowałem raz. Dosyć szybko to poszło. W piwnicy (+12). Wino białe, kupaż kilku odmian. W tej chwili już nie pamiętam jakich bo to jakiś czas temu było.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#30
Dzięki. Jakoś w tym roku szybko spadło do 14,5 w mojej piwnicy, a teraz zobaczyłem na instrukcji że "Fermentują w 15 - 30 stopniach", to zacząłem się obawiać o nastawione 5 dni temu 15l dzikiej róży.
Odpowiedz
#31
Ja mam dwa wina jabłkowe nastawione już prawie rok temu na tych drożdżach i jakoś nie mogą się zatrzymać :) Ostatnio wystawiałem balon na chłód, temperatura na zewnątrz ok 5C a temperatura w balonie <10C no i zbytnio im to nie przeszkadzało w pracy.
Odpowiedz
#32
A na pewno to Enovini WS czy też zwykłe Enovini z bayanusami?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#33
Enovini WS na 100% - winko chciałem żeby lekkie było.
Odpowiedz
#34
A jak z ubiciem tych drożdży Enovini?
Tak samo ciężko jak Bayanusy, czy po prostu lepiej dać im dociągnąć do zakładanej tolerancji na alkohol i same bezproblemowo padną?

Pytam, bo Bayanusy robią mi z wina szampany i potem szukam korków po piwnicy.
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Odpowiedz
#35
Niektórzy piszą, że trudne, i że NIBY ten drugi szczep z opisu drożdży to właśnie bayanusy, co raczej prawdą nie jest, ale nie znalazłem nieststy dokładnego info, co to za 2 szczepy drożdży są :)
Ja używam Enovini do większości win, w których chcę wypracować powyżej 13%. Ostatnie moje winko, które prawdopodobnie będę butelkował w tym tygodniu, jest zrobione na Enovini. Fermentację zakończyło w maju 2018. Zasiarkowane przy 1 obciągu 1g/10l, i do lipca stało wytrawne. Potem dosłodzone i dodałem piro w celu podtrzymania stężenia SO2. Były upały, winko nie ruszyło. Miesiąc temu dodałem 1kg cukru do 30l wina. Nadal nic, brak oznak wybudzenia. Ah! Zapomniałbym - winko ma 15%. To taki najświeższy przykład, na wcześniejszych winach też nie zauważyłem oznak wybudzenia przy niższych procentach.
To co jest dużym plusem tych drożdży, to to, że bardzo szybko przerabiają cukier. Z początku na 230g/l po 3-4 dniach ani śladu po cukrze! :)



Skocz do: