Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocet ?
#1
Witam. Mam nastawione wino ryżowe według sprawdzonego przepisu. W około 3 tygodnie po nastawieniu wino całkowicie przestało bulgotac. Powąchałem, spróbowałem i okazuje się że jest dosc kwaskowate - i nie wiem czy to za sprawą kwasku cytrynowego (którego dałem troche za dużo - 80 mg na 15 litrów nastawu) czy to ocet sie zrobił ?? Odsączyłem i wywaliłem ryż, dodałem 3 litry wody z 1 kg cukru i teraz bulga ciągle jak szalone, ale ja nadal nie wiem czy wszystko z nim ok. Czy można jakos to sprawdzic ? Czy ocet też może fermentowac i bulgac jak wino ??
Odpowiedz
#2
Gdyby byl to ocet zdecydowanie bys to wyczul, bo by Ci w nosie troche zakrecilo.
Natomiast jezeli wino pracuje i korek jest szczelny , to octu raczej nie masz. Zreszta ryzowe podczas fermentacji (szczegolnie z przyprawami) miewa rozne zapachy i smaki, ale z czasem sie ladnie "uklada".



Skocz do: