Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przerabiać stronę macierzystą???
#1
W końcu bierzemy sie do przeróbek strony macierzystej, która tego wymaga w zgodnej opinii uzytkowników forum.
Prosiłbym o umieszczanie w niniejszym topiku wszelkich uwag w tym względzie.
Odpowiedz
#2
Zmienić przepis na wino z winogron/gronowe bo wprowadza tylko niepotrzebne zamiesznie.
Pzdr
Odpowiedz
#3
Hej, faktycznie strona główna lekko zapomniana i zakurzona wymaga odświeżenia. Uważam, że w prawie każdym dziale przydałyby się zmiany. Każdy kto wchodzi na nią i na dzień dobry widzi nowości na stronie z 2003 roku może się zniechęcić do dalszego oglądania. Ważnym działem potrzebującym zmian są adresy winiarskie. Na swoim przykładzie powiem, że jeśli chodzi o Gdańsk to są tylko 2 adresy (na szczęście jeszcze aktualne) a faktycznie miejsc gdzie można robić zakupy winiarskie jest cała masa.
Odpowiedz
#4
Przy uaktualnieniu strony musimy zadać sobie pytanie: jaki chcemy osiągnąć cel? czy strona ma być prosta czy bardzo rozbudowana, czy ograniczyć się do informacji podstawowych czy tak specjalistycznych że niektórzy (z bywalców forum) zarzuciliby zbytnie unaukowienie.
Źródeł na podstawie których można uaktualnić stronę jest sporo: forum, doszło trochę literatury, na forum mamy też kiloro specjalistów z dziedzin bezpośrednio związanych z enologią, czy uprawą winorośli ale też dziedzin pokrewnych: np. z chemii.
W różnych postach poruszono i opisano sporo tematów dotyczących wyrobu wina. Może należałoby wyciagnąc te informacje , dotyczące ogólnych zasad wyrobu wina, stosowanych polepszaczy-tricki, chemii-przeliczenia, sprzętu-ew. zdjęcia najciekawszych eksponatów jakie mają nasi forumowicze (np. prasa Wesołego, czy Mariusza), może dział: piwnica, może prawo winiarskie, może coś więcej o winoroślach?
Cokolwiek byśmy nie proponowali, należy ustalić zakres ingerencji w stronę dotychczasową.

Pozdrawiam
Rudi
Odpowiedz
#5
Ja proponuję przenieść żywcem (albo warką) tematy odnośnie technologii i rozgraniczyć wina na zimowe, owocowe itp. tak jak na forum. Nowi będą mieli prościej. Strona musi być rozbudowana, bo po to jest, żeby ludzie z byle pierdołą nie stukali na forum. Osobny dział miody. Dla początkujących o sprzęcie, podstawy, surowce, tabele itp.
Jak najwięcej przenieść z forum, żeby jednak ten Cieślak nie był już bazą, bo to nie jedyna książka na rynku, a i w obcym języku (który nam nie straszny) jest sporo o winie. Dział odnoście uprawy winorośli na razie można po macoszemu, bo to raczej jest dostępne w sieci i poparte mocnymi forami dyskusyjnymi.
Odpowiedz
#6
Ja uważam, że w pierwszej kolejności należy uaktualnić przepisy szczegółowe np. - róża , winogrona. Inne na pewno też. Oraz Ogólne zasady wina: uszczegółowić o takie rzeczy jak pomiary cukru, kwasowości, rozszerzyć zakres tabel
Odpowiedz
#7
Przy okazji uaktualnienia głównej prponuję nieco przerobić stronę forum w taki sposób, żeby można było z niej łatwo i w oczywisty sposób przenieść się na główną. Może obok/zamiast obrazka forumowego na górze wrzucić klikalny obrazek strony głównej (z informacją, że są tam przepisy itd.). Być może zachęciłoby to ludzi do zaglądnięcia na stronę przed zadaniem pytania w stylu "jak działa wężyk?". Podejrzewam, że duża część nowych forumowiczów początkowo nawet nie ma pojęcia o istnieniu strony macierzystej.

przem
Odpowiedz
#8
W winach zbożowych w części dotyczącej wina z żyta należy zdecydować się na ilość zalecanego kwasku cytrynowego. W tabeli podana wartość na kolejno, wina lekkie, stołowe i ciężkie wynosi: 20, 25, 30 gram na 10 ltr nastawu.
A w opisie ogólnym zalecane jest 50 gram na 10 ltr nastawu.
Własne uwagi będę na ten temat mógł przesłać za około miesiąc.

Pozdro, ZWIREK
Odpowiedz
#9
Sorki, jestem początkujący ale mam kilka uwag technicznych.

1. Usunąć stronę z wyborem "ramki/bez ramek"
2. Najlepiej po prostu zlikwidować ramki i problem z głowy
3. PHP może uprościć obsługę stronki, nie muszą to być jakieś systemy portalowe, zwykły szablonik na dzień dobry starczy

4. Uszczegółowić przepisy (szczególnie winogrona!)
5. Powrzucać informacje z forum - porady które trzeba powtarzać non-stop nowym
Odpowiedz
#10
Już dziękuję za dotychczasowe uwagi. Prosiłbyym na PW informacje, kto chciałby pomóc (w sensie dłubaniny HTML/PHP etc) przy stronie mac.
Odpowiedz
#11
Witam. Myślę, że cenne będą uwagi ludzi odwiedzających Waszą stronę i Forum od niedawna, bo mają świeże spojrzenie. Po pierwsze zrobione i napisane zostało zaskakująco dużo. I tu pokłony w stronę zaangażowanych.
A oto moje spostrzeżenia:
Odnośnie Strony głównej:
Myślę, że jeśli ktoś na serio zamierza zrobić winko (np. z dzikiej róży) to trochę jest już przygotowany.
Proponuję (opierając to na swoim przykładzie uściślić przepisy wg instrukcji krok po kroku aby zawierały podział na różne etapy czy możliwości( sprawdzone przez forumowiczów).
np.:
Dzika róża=>gatunek=>suszona/nie=>fermentacja owoców w balonie/nie=>dodawanie kwasku/nie=>preferowane drożdże=>oczekiwany przebieg fermentacji(bulgi, piana, napełnienie balona itd.)=>dawkowanie cukru w zależności od zaprojektowanej mocy wina(podział na porcje)=>ewentualne dodatki modyfikujące smak i kolor w trakcie fermentacji i inne plusy i zagrożenia, coś o Balingu.
Dodam, że pomieszanie ekscytacji z tremą i brakiem doświadczenia powoduje powstawanie wielu zbędnych pytań:telefon:.
Zwłaszcza przy działaniu typu – coś wiem i zastosuje:mad:a potem pomyśle - jest szkodliwe - przy zapale i chęci czynu początkujących winiarzy - równych fermentacji burzliwej:wsciekly:.
Odnośnie Forum:
Proponuje prześledzić te wątki, na które jest mało odpowiedzi, a tematy poruszane nie wnoszą nic specjalnego, czy wątki z odpowiedziami typu „ poszukaj sobie tego; gdzieś to było poruszane itp. – jak widać w całej objętości nawet starym bywalcom jest trudno wyszukać konkretne wątki (podejrzewam, że przez opcje Szukaj także, bo stopień zaśmiecenia jest duży a będzie z czasem większy. Apeluję – już lepiej nie odpowiadajcie, to wątek z czasem mógłby być usunięty:nie_powiem:, a dany delikwent i tak będzie zmuszony do dokładniejszego wyszukania szczegółów – bo kto chce ten w końcu:ksiazka: znajdzie.
Odpowiedz
#12
Witam, w przepisie na wino z mango w "dziwnych winach" zamieszczono zdjecie przedstwaiajace owoc avocado. Zle sa zdjecia pierwsze i czwarte od gory, natomiast drugie i trzecie rzeczywiscie przedstwaiaja mango.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#13
Koniecznie dodałbym na stronie głównej link do adresów winiarskich, w tym do "sprawdzonych" sklepów internetowych. Przeszukiwałem forum pod kątem tych adresów, informacja jest bardzo rozproszona i niekompletna. Najlepiej byłoby nawiązać do pomysłu ze starej strony Zigmunto i dodać podstronę z tymi adresami, gdzie one wszystkie (także internetowe) będą w "kupie".
Odpowiedz
#14
Co racja to racja, aczkolwiek tych sklepów to zatrzęsienia nie ma. Warto wrócić do pomysłu Zigmunto w odniesieniu do zwykłych sklepów. Tyle tylko, że w sklepach asortyment nas interesujący pojawia się i znika, niestety...
Odpowiedz
#15
Rozumiem że mówiny o old.wino.org.pl?
Osobiście nie czuje się uprawniony do zbytniego ingerowania w dzieło Zigmunto i innych. Czy nie lepiej ograniczyć się do aktualizacji przepisów w oparciu o wiedzę z forum, uaktualnić liste sklepów, ale zostawic w spokoju wygląd strony, ramki, kolorystykę itp. To w końcu historia! A w aktualnościach umieścić mozna przekierowanie do wino.org.pl . Najważniejsze jest, jaką rolę ma pełnić strona macierzysta? Ja widzę ja raczej jako archiwum, a nowa strona powinna żyć. Jesli chcemy ożywić starą, to po co nam nowa ? Niedługo moze się okazac, ze mamy 2 identyczne :diabelek:
Moze warto bardziej skupić się na nowej stronie?
Odpowiedz
#16
Mówimy o wino.org.pl :)
Stronę Zigmunto zostawiamy, jaką jest.
Odpowiedz
#17
No to git :) Gafa....a ktoś mi kiedyś mówił, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu...
Jak będę miał kolejny genialny pomysł albo twórcze uwagi to się odezwę :ysz:
Odpowiedz
#18
Spokojnie azbestckuat, tylko spokojnie! Każda uwaga zmierzająca w swym zamiarze do ulepszania naszego internetowego grajdoła ma sens. Skoro lubisz miewać - jak sam mówisz - genialne pomysły, popatrz do Miodów, do Nalewek i do Win Zimowych. Wiszą tam przyszpilone prośby o opinie dotyczące trwających prac nad zapełnianiem "białych plam" na stronie macierzystej (SM) wino.org.pl; konkretnie w działach menu głównego. Zaczęliśmy od Szybkiego Startu i Nalewek. Przyjdzie czas i na inne.
--
Jak masz chęć, to wspomóż Rafaello w tworzeniu indeksu nazw i pojęć. Na razie są zbierane hasła do tego indeksu.
Odpowiedz
#19
Witek, ależ ja się absolutnie nie stresuję ani nie poczułem się broń Boże dotknięty czymkolwiek:)
Większość moich wypowiedzi ma być w zamyśle humorystyczna :chytry: Choć chyba dałem tam zbyt mało uśmiechów..... Widziałem już Twoje prośby, czytałem też teksty Pigwy i Mychy. Jeśli tylko mogę, to z chęcią pomogę :) A co do genialnych pomysłów to zaznaczam, że miewać je lubię...ale nieczęsto mnie to szczęście dotyka :diabelek:



Skocz do: