Liczba postów: 31
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2010
Lokalizacja: Nysa
Czy środek Enartis Disacidificante Bianco Neve dawkuje się w takich samych ilościach jak węglan wapnia? (6,7 g węglanu wapnia dodanych do 10L wina obniża kwasowość o 1 g/l).
Przykładowo jeśli mam 40l wina o kwasowości 13g/l i chcę obniżyć jego kwasowość do 9g/l to ile muszę dodać tego Enartis Disacidificante Bianco Neve?
Chodzi mi o ogólny wzór matematyczny.
///edycja
Pytanie nieaktualne

Jednak w ulotce znalazłem odpowiedź: 13,5g dodanych do 10l wina redukuje kwasowość o 1g/l.
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Warzyce/Świat
Może to głupie pytanie ale na ulotce jednak jest napisane o promilach a nie o gramach ( redukuje o 1 °/.. ), czy to na jedno wychodzi w praktyce?
Ponieważ nie ma odpowiedzi, to zrobiłem odkwaszanie odnośnie gramów, zobaczymy co wyjdzie...
No i zrobilem. Rezultat raczej slaby, tego odkwaszania, i tak musiałem roywodnić...
Liczba postów: 31
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2010
Lokalizacja: Nysa
Wg ulotki:
"135 g/100L (11.2 lb/1000 gal) of BIANCO NEVE will reduce acidity by 1 g/L (as tartaric acid)"
Wg informacji powyżej 135g/100l redukuje kwasowość o 1g/l.
Na mojej ulotce nigdzie nie znalazłem wzmianki o promilach.
http://www.browamator.pl/zdjecia/8/7/1/1...9537818940
Liczba postów: 1.386
Liczba wątków: 56
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
Stosuje ktoś z Was ten preparat i z jakim rezultatem? Jest sens kupować?
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: lubelskie
Temat się zastał .Sam zamierzam kupić ten środek i nie wiadomo ile go dawać aby obniżyć 1g/l.
Może ktoś podpowie z użytkowników?
Liczba postów: 1.627
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: pibać jes!
(04-11-2014, 23:26)R0MAN napisał(a): Temat się zastał .Sam zamierzam kupić ten środek i nie wiadomo ile go dawać aby obniżyć 1g/l.
Może ktoś podpowie z użytkowników?
To zależy od ilości.
Proporcja producenta to 135g/100l
Do 10l wina wystarczy dodać 13.5g.
Przecież to już było napisane
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: lubelskie
Na ulotce jest od 40 do 135 , a nie sztywne 135.
Stąd jest moje pytanie , bo 40 , a 135 to jest dla mnie różnica.....
Liczba postów: 1.627
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: pibać jes!
Pierwsza linijka w sekcji DOSAGE to faktycznie widełki, w drugiej masz wprost napisane, że 135g/100l obniży kwasowość o 1g/l
Tak ja odczytuję ten zapis
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: lubelskie
Poczekajmy na tych ,co już stosowali ten produkt . Niech oni się wypowiedzą , ile gram stosują i czy zauważają zmiany smaku wina.
Liczba postów: 766
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Poznań
Na ulotce jest napisane:
Cytat:DOSAGE
From 50 to 135 g/100L (4.2-11.2 lb/1000 gal)
135 g/100L (11.2 lb/1000 gal) of BIANCO NEVE
will reduce acidity by 1 g/L (as tartaric
acid), which corresponds to the legal limit in the EU for acidity reduction treatments in wine.
...
The product is made of raw material that is in compliance with the following specifications:
Directive 2008/84/EC
Codex Œnologique International 2008
Product approved for winemaking
, in accordance with:
Regulation (EC) n. 479/2008
Regulation (EC) n. 423/2008
Rozumiem to podobnie jak
alskarus:
- 50 do 135 g/100L to widełki w dozowaniu
- 135 g/100L redukuje poziom kwasu o 1g/L
- jest też notatka, że według prawa UE można wina odkwaszać maksymalnie o 1g/L.
- produkt spełnia szereg norm europejskich
Skoro produkt spełnia normy europejskie to dozowanie produktu jest ograniczone przez te normy (nie więcej niż 135g/100L). Możesz też odkwasić o 0,5g/L dodając 67,5g/100L tego produktu.
W napoju przeznaczonym do własnej konsumpcji to sobie możesz nawet o 2g/L odkwasić, czyli dodajesz 270g/100L produktu. Odkwaszanie o więcej niż 2g/l może wprowadzić jakieś posmaki we winie (gdzieś o tym wyczytałem na forum - nie mogę tego teraz tak na szybko znaleźć).