Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czereśniowe z soku
#1
Witam. Dzisiaj wybrałem sie na zbiór czereśni. Zebrałem 11kg, po czym zacząłem czytać przepisy i gdzieś natrafiłem na temat gdzie szanowny Henio radzi komus zrobić eksperymencik z winem z samego soku. I tak też prawie uczyniłem.

Czeresnie wydrylowałem, i zapodałem do sokowirówki. Wyszło 6l soku o steżeniu cukru 12blg i tu moje pytanie....
12blg-4blg(niecukry) tj 80g x 6l 480g cukru w nastawie. Do moszczy dolałem 1/4 wody tj 1.5 l
W zwiazku z tym mam 480g cukru w 7.5 litrowym nastawie a więc ile to blg?? :ksiazka:
Jutro wybieram się znowu toteż chciał bym to dobrze policzyc na sam koniec przed dodaniem pierwszej porcji cukru

Dozbierałem dzisiaj 15kg czereśni z których uzyskałem 10l soku.
Dolałem 2.5l wody,
A więc reasumując mam 20l nastawu.
Początkowe blg po dolaniu wody wyniosło 10blg.
Celuje w 15-16%, zatem prosze was aby mi ktos to policzył bo moje wyliczenia stanęły w tym miejscu i ani rusz, jak bym nie kombinował wychodza mi głupoty

10blg-4blg(poprawka na niecukry) = 6blg tj 60g/l
60gx20l= 1200g cukru w nastawie

A tak to wyglada po przelaniu do balonu.
   
Odpowiedz
#2
A czego dokładnie nie wiesz? Masz 480g cukru z 7,5l nastawu, więc 64 g/l, a blg odczytane z cukromierza będzie trochę wyższe ze względu na poprawkę na niecukry.
Odpowiedz
#3
cICHOSZAAA, jesli mogł by ktoś pomóc to bardzo prosze :D
Odpowiedz
#4
(24-06-2013, 20:00)psik31 napisał(a): Czeresnie wydrylowałem, i zapodałem do sokowirówki. Wyszło 6l soku o steżeniu cukru 12blg i tu moje pytanie....
12blg-4blg(niecukry) tj 80g x 6l 480g cukru w nastawie. Do moszczy dolałem 1/4 wody tj 1.5 l
W zwiazku z tym mam 480g cukru w 7.5 litrowym nastawie a więc ile to blg?? :ksiazka:
...
Dozbierałem dzisiaj 15kg czereśni z których uzyskałem 10l soku.
Dolałem 2.5l wody,
A więc reasumując mam 20l nastawu.
Początkowe blg po dolaniu wody wyniosło 10blg.
Celuje w 15-16%, zatem prosze was aby mi ktos to policzył bo moje wyliczenia stanęły w tym miejscu i ani rusz, jak bym nie kombinował wychodza mi głupoty

10blg-4blg(poprawka na niecukry) = 6blg tj 60g/l
60gx20l= 1200g cukru w nastawie
Razem miałeś 16l soku, a blg to 12 (zakładam, że owoce były równo dojrzałe, tej samej odmiany itd., a więc mały takie samo blg)
Więc: 12blg - 4 = 8blg = 80g/l
16l x 80 = 1280g cukru - i tyle masz w Twoim nastawie

Pamiętaj, że poprawka na niecukry wynosi 4blg tylko w czystym moszczu. Jeśli jest rozcieńczony czy to wodą, czy cukrem, to wtedy bierzemy odpowiednio mniejszą poprawkę.

Chcesz 15%, nastaw załóżmy 23l
23l*17*15 = 5865g - tyle potrzebujesz cukru
5865 - 1280g = 4585 - tyle cukru musisz dodać
4585x0,62 = 2843ml = 2,84l - tyle miejsca zajmie Ci cukier
23l - 2,84 - 20l = 0,16l = 160ml - tyle wody musisz jeszcze dodać.

Proszę bardzo:D

ps. zawsze lubiłem matematyczne zagadki:diabelek:
Odpowiedz
#5
Witam,
ciekawy jestem jak Ci wyszło to wino, możez coś napisać?
Ja mam troszkę inną odmianę czereśni bo jak dojrzeją są czarne i dają równie czarny sok. Ale wracając do meritum jako, że zielone kulki już wiszą na drzewie zastanawiam sie jak najlepiej zrobić takie wino? Jako, że czeresnie są bardzo soczyste rozmyslałem nad zastosowaniem sokownika do pozyskania soku, co o tym myślicie?
Odpowiedz
#6
Ja w ubiegłym roku pokusiłem się na wino z ciemnych czereśni, konkretnie z hedelfińskiej.
Owoce zbierałem przejrzałe, zaczynały marszczyć się przy szypułce i fermentowałem je w miazdze ok tygodnia. Bardzo szybko się sklarowało, skupażowałem je z winem z czerwonej porzeczki ze względu na zbyt niską kwasowość (70% czereśni i 30% porzeczki). Zrobiło furorę wśród rodziny i znajomych w święta wielkanocne i w tym roku już wiem, że muszę nastawić jakąś słuszną ilość.
Mnie najbardziej odpowiadało półwytrawne, natomiast towarzystwu półsłodkie (14% alkoholu). Z sokownikiem nie mam doświadczenia więc niestety, nie pomogę.
Odpowiedz
#7
Ja co roku robię czereśniowe. Odmiany nie znam, ale są duże i słodkie!W zeszłym roku pokusiłem się na dodanie tylko 1l wody na 10l wina i efekt moim zdaniem dużo lepszy :D W tym roku zrobię z samego soku, zobaczymy co wyjdzie!
Adri06 masz może prasę?? W sokownik bym się nie bawił! Ja myje, przebieram, rozdrabniam i do hydroprasy! Szybko i przyjemnie :D
Odpowiedz
#8
Czy z czereśni tzw "majowej", pod koniec maja -owoce dojrzałe tez można pokusić się o winko ?
Odpowiedz
#9
Z samych czereśni, tym bardziej wczesnych wino wychodzi cieniutkie:(, ewentualnie kupaż jak napisał Gentilis.
Odpowiedz
#10
edez ja Ci racji nie przyznam ze z samego soku wychodzi ceniutkie, co do odmiany wczesnej to nie wiem bo mam późna! Jak pisałem wcześniej co rok robię z czereśni, a w tym roku to z samego soku i co roku wino z czereśni ma swoich zwolenników wśród znajomych i ja polecam :D



Skocz do: