Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2013
Witam wszystkich forumowiczów. Jak w temacie potrzebuję przepis na winko z wiśni i czarnej porzeczki. Owoców mam pod dostatkiem. Jest to moje pierwsze wino w życiu. Dysponuję bańką 18.9L czyli plastik po wodzie. Proszę o wyrozumiałość i pomoc...każdy kiedyś zaczynał

Pozdrawiam
Liczba postów: 2.793
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Zacząłeś nienajlepiej, ale może się poprawisz. Ja bym zaczął od przeczytania paru postów z
tego działu.
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Szczecin
Jeżeli nie masz przyrządów pomiarowych to ciężko będzie. Ale tak pi razy drzwi dałbym ok 7kg wiśni, 3kg porzeczek, (jeżeli owoce mają dużo soku to troszkę mniej) 10 litrów wody i 3,5kg cukru. Na początku 2kg cukru z częścią wody, poj jakiś 2 tygodniach pozostała część cukru z częścią wody.
Pozdrawiam
Liczba postów: 4.167
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Potrzebujesz m.in:
-
fermentor (można dostać w piekarni, cukierni)
-
cukromierz (dostępny w marketach)
- dużą gazę do wyciśnięcia soku lub prasę winiarską
- pirosiarczyn potasu (dostępny w marketach)
Poczytaj też
tutaj
Niestety w jednym poście nie jesteśmy w stanie nauczyć Cię prawidłowych technik wyrobu wina. Musisz sam trochę poczytać. Jak będziesz miał pytania to pytaj. Postaramy się Ci pomóc. Powodzenia.