Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z Wisni a gąsior 25l
Witam jestem tu nowy i wgl nowy w gronie domowych winiarzy. Chcial bym prosic was o rade ile mam nazbierac wisni na taki gasior 25l co zrobic z tym wszystkim bo czytalem juz wiele przepisow ale albo jestem jakis glupi albo co no ja niewiem. :glupek: ale jedni pisza tak a drudzy inaczej. ze wszystko razem fermetowac a inni ze sam sok pomozecie albo podeslijcie jakis prosty przepis na dobre winko slodkie i mocne bo mam duzo wisni ale nie wiem ile potrzeba
;(
Odpowiedz
Kub drożdże aktywne Fermivin PDM
Nazbieraj 20 kg wiśni
Wrzuć wiśnie do dużego wiadra, beczki, dwóch mniejszych wiader, gara emaliowanego, co tam znajdziesz...
Potłucz wiśnie, rozdrobnij ale bez rozbijania pestek
Dodaj drożdże w/g instrukcji, wymieszaj, przykryj
Po 3 dniach przeciśnij wiśnie przez pieluchę
Powinno wyjść ok. 14 L soku
Wlej sok do balona, dodaj 4 kg cukru rozpuszczone w 4 L wody
Kup cukromierz, poczytaj forum
Jak BLg spadnie do 0 dodawaj po 1 kg cukru rozpuszczone w 1 L wody, aż BLg zatrzyma się około 4 - 5
Powinno wyjść +/- mocne, słodkie wino
Odpowiedz
No chyba, że chcesz wytrawne. Wtedy 7l wody + 4,5 kg cukru bym dał w formie syropu. Może być w 2 ratach. Ale lepiej kupić cukromierz, kwasomierz potem poczytać forum i nauczyć się obliczać. Drożdży nie kupuj w Castoramach, Teskach tylko w jakimś małym sklepie ogrodniczym albo zielarskim.
Odpowiedz
Witam,
Mam mały problem:
Zrobiłem wino z czereśni według przepisu http://old.wino.org.pl/frames/czeresnie.html na 17% alk. Po ok 2 tyg przestało pracować. Winko jest słodkie, zawartość alk 10%, blg 10. Witać, że drożdże przestały robić, ponieważ zauważyłem osad na dnie. Próbowałem zrobić restart, dodałem jeszcze drożdży i nic. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić??? Pomocy:)
Odpowiedz
(27-07-2013, 20:30)djsansey napisał(a): Witam,
Mam mały problem:
Zrobiłem wino z czereśni według przepisu http://old.wino.org.pl/frames/czeresnie.html na 17% alk. Po ok 2 tyg przestało pracować. Winko jest słodkie, zawartość alk 10%, blg 10. Witać, że drożdże przestały robić, ponieważ zauważyłem osad na dnie. Próbowałem zrobić restart, dodałem jeszcze drożdży i nic. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić??? Pomocy:)

Ile cukru wino ,,zjadło,,
-jaki czas między pomiarami BLG że wnioskujesz że nastaw jest martwy ?
- jakie drożdże
-czym restart , jak go robiłeś ?
Odpowiedz
Tak po prostu dałeś drożdże ? To nie jest restart. Drożdże trzeba zahartować. Temat opisany na forum, wystarczy poszukać.
Odpowiedz
Nie wiem ile cukru zjadło. Wszystko zrobiłem jak w przepisie. Drożdże biowin. Poziom cukru zrobiłem dzisiaj i wyszło 10 blg. Restart czyli dodałem znowu drożdże i pożywkę. Nastaw nie pracuje ( nie bąbelkuje ) od 3 dni
Odpowiedz
tzn. że jak nie zahartowałem to już po winku? Czy da się to jeszcze uratować?
Odpowiedz
(27-07-2013, 22:27)djsansey napisał(a): Nie wiem ile cukru zjadło. Wszystko zrobiłem jak w przepisie. Drożdże biowin. Poziom cukru zrobiłem dzisiaj i wyszło 10 blg. Restart czyli dodałem znowu drożdże i pożywkę. Nastaw nie pracuje ( nie bąbelkuje ) od 3 dni

Bardzo chaotycznie piszesz ,opisz po kolei ile dałeś :
-owoców
-wody
-cukru
-które drożdże i jak je dodałeś do nastawy (uwodnione,MD)
- jaka pożywka
- w jakim pojemniku jest nastaw (jakim wielkim ) ile jest wolnej przestrzeni przestrzeni .

Przez ile dni jest taki sam wynik pomiaru BLG ?
Odpowiedz
Ok to jeszcze raz:)
Wszystko zgodnie z przepisem jak w linku powyżej tyle, że drożdże dałem biowin ( aktywne drożdże suszone ), pożywka kombi, nastaw jest zrobiony na 10 l ale w pojemniku 15 l. BLG mierzyłem dopiero dzisiaj i wyszło 10, ale od 3 dni cisza
Odpowiedz
Zahartuj drożdże i restartuj wino, wsypanie tych samych drożdży to nie to samo. Poczytaj forum
Odpowiedz
(26-07-2013, 21:22)Zbyszek T napisał(a): Kub drożdże aktywne Fermivin PDM
Nazbieraj 20 kg wiśni
Wrzuć wiśnie do dużego wiadra, beczki, dwóch mniejszych wiader, gara emaliowanego, co tam znajdziesz...
Potłucz wiśnie, rozdrobnij ale bez rozbijania pestek
Dodaj drożdże w/g instrukcji, wymieszaj, przykryj
Po 3 dniach przeciśnij wiśnie przez pieluchę
Powinno wyjść ok. 14 L soku
Wlej sok do balona, dodaj 4 kg cukru rozpuszczone w 4 L wody
Kup cukromierz, poczytaj forum
Jak BLg spadnie do 0 dodawaj po 1 kg cukru rozpuszczone w 1 L wody, aż BLg zatrzyma się około 4 - 5
Powinno wyjść +/- mocne, słodkie wino

no a jak mam juz 15 kg wisni to wyjdzie cos z tego niemam mniejszego gasiora a pewnie dlatego mowisz ze 20 kg zeby gasior byl pelny . drozde mam do dac przed wycisnieciem soku ? bo juz sam nie wiem a wisnie zamierzam drylowac bo zamowilem juz drylownice cukromierz i drozdze malaga moga byc takie ? pozywke tez do tego zamowilem ma mi przyjsc jutro to wszystko. czyli na 15 kg musze dodac troche mniej wody z cukrem ? a czy nie moge wydrylowanych wisni nie wyciskac na sok tylko wrzucic do baniaka zalac woda z cukrem i pozniej MD ? sory za glupie pytania ale jestem nowy a chcial bym zeby winko bylo dobre
:)
Odpowiedz
Z piętnastu kg wiśni możesz otrzymać około 15 litrów wina wiśniowego.
Jeśli chcesz mieć koniecznie 25 - to zorganizuj jeszcze ok. 5 - 6 kg porzeczek czerwonych, lub czarnych.

Drożdże dodaje się do przygotowanej miazgi po to,
żeby wszystkie cenne składniki zawarte m.in. w skórkach i miąższu przeszły do przyszłego wina.

Drylować możesz, ale nie musisz - różne są szkoły i różne gusta.
Drożdże Malaga mogą być, ale najpierw musisz z nich przygotować MD - zajmuje to kilka dni,
chyba że kupiłeś suche aktywne drożdże winiarskie (DA) - wtedy wystarczy je tylko uwodnić.
O dodatku wody z cukrem decyduje ilość uzyskanego moszczu - jeśli nie zdecydujesz się na dodatek porzeczki,
to "trochę mniej" w Twoim przypadku będzie oznaczać maksymalnie dodatek 6-7 dm3.

MajkeL1989 - Jak Cię czytają, tak Cię widzą - staraj się pisać poprawnie.
Odpowiedz
No a moge tylko z tych 15 kg w tak duzym gasiorze nastaw zrobic? No i czy musze sok odsaczuc od miazgi czy moge to fermetowac razem do konca
To wiem ze musze wczesniej zrobic matke drozdzowa. Nie wiem juz sam czy odsaczac ten sok z miazgi bo chcialem to zrobic w gasiarze i zatkac korkiem z waty na fermetacje wstepna i pozniej dodac drozdze
Odpowiedz
(30-07-2013, 13:58)MajkeL1989 napisał(a): No a moge tylko z tych 15 kg w tak duzym gasiorze nastaw zrobic?

Oczywiście, że możesz, nikt Ci nie zabroni.
Zastanów się tylko co zrobisz z nim dalej - jak już Ci nastaw przefermentuje.
Skoro nie masz mniejszego dymionu żeby przelać,
to będziesz mieć około 15 dm3 wina i 10 dm3 pustego miejsca z którym coś będziesz musiał zrobić.
I wtedy zaczyna się folklor - szklane kulki, jakieś generatory CO2, etc.
... bo grozi utlenieniem, bo może spleśnieć,
bo drożdże kożuchujące, bo bulka "w drugą stronę"...

Te późniejsze kombinacje mogą kosztować Cię więcej, niż brakujący owoc.
To dlatego Zbyszek T napisał Ci wcześniej, żeby dozbierać tych wiśni do 20 kg,
a ja zaproponowałem Ci w zamian niewielki dodatek porzeczki.
Zrobisz jak uważasz.

(30-07-2013, 13:58)MajkeL1989 napisał(a): No i czy musze sok odsaczuc od miazgi czy moge to fermetowac razem do konca
[...]
Nie wiem juz sam czy odsaczac ten sok z miazgi bo chcialem to zrobic w gasiarze i zatkac korkiem z waty na fermetacje wstepna i pozniej dodac drozdze

Zgodnie ze sztuką winiarską po wstępnej fermentacji w miazdze (ok. 4 dni),
powinno się ją wycisnąć i dalej fermentować wyciśnięty z miazgi moszcz z dodatkiem wody i cukru.

Drożdże (MD lub DA) powinno się dodać do miazgi od razu,
a nie przeprowadzać wstępną fermentację na dzikiej mikroflorze,
a dopiero potem szczepić drożdżami szlachetnymi.

W innym miejscu wspominam, żeby wcześniej miazgę zasiarkować,
właśnie celem eksterminacji nieproszonych gości.
Odpowiedz
no i witam ponownie :)
dodalem jeszcze te 5kg wisni. dodalem syrop winko bulgocze ladnie tylko zapytam sie o jedno jeszcze chyba przesadzilem z syropem bo blg wyszlo mi ponad 23 choc teraz po 2 dniu spadlo do 20 czyli wszystko idze w dobra strone ?

Skocz do: