02-08-2013, 16:49
Witam serdecznie.
W październiku 2012 roku zrobiłem dwa nastawy z białych winogron różnica między nimi była w użytych drożdżach.
Wino nr.1 drożdże suche Tokay 22 Zamojscy, winko nr.2 drożdże w płynie Bordeaux firmy Biowin.
Do wczoraj wino nr.1 pięknie klarowne BLG=0 wino nr.2 jeszcze trochę mętne BLG=0.
Dosłodziłem oba wina jednakową ilością miodu niesyconego i sytuacja się odwróciła winko nr.1 jest mętne a winko nr.2 pięknie się klaruje na dnie dosyć spory osad.
Jak długo ten osad może leżeć na dnie aby nie popsuł smaku i czy jest jakaś szansa na wyklarowanie wina nr 1
Pozdrawiam
W październiku 2012 roku zrobiłem dwa nastawy z białych winogron różnica między nimi była w użytych drożdżach.
Wino nr.1 drożdże suche Tokay 22 Zamojscy, winko nr.2 drożdże w płynie Bordeaux firmy Biowin.
Do wczoraj wino nr.1 pięknie klarowne BLG=0 wino nr.2 jeszcze trochę mętne BLG=0.
Dosłodziłem oba wina jednakową ilością miodu niesyconego i sytuacja się odwróciła winko nr.1 jest mętne a winko nr.2 pięknie się klaruje na dnie dosyć spory osad.
Jak długo ten osad może leżeć na dnie aby nie popsuł smaku i czy jest jakaś szansa na wyklarowanie wina nr 1
Pozdrawiam