• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dosładzanie miodem a klarowanie wina z winogron

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dosładzanie miodem a klarowanie wina z winogron
men Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Kraków
#1
02-08-2013, 16:49
Witam serdecznie.
W październiku 2012 roku zrobiłem dwa nastawy z białych winogron różnica między nimi była w użytych drożdżach.
Wino nr.1 drożdże suche Tokay 22 Zamojscy, winko nr.2 drożdże w płynie Bordeaux firmy Biowin.
Do wczoraj wino nr.1 pięknie klarowne BLG=0 wino nr.2 jeszcze trochę mętne BLG=0.
Dosłodziłem oba wina jednakową ilością miodu niesyconego i sytuacja się odwróciła winko nr.1 jest mętne a winko nr.2 pięknie się klaruje na dnie dosyć spory osad.
Jak długo ten osad może leżeć na dnie aby nie popsuł smaku i czy jest jakaś szansa na wyklarowanie wina nr 1
Pozdrawiam

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dosładzanie miodem a klarowanie wina z winogron


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:26 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa