• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 20 Dalej »

Pytanie o głogowe.

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pytanie o głogowe.
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#1
24-09-2013, 09:22
Witam.nastawilem wino z glogu 2 dni temu - 8,5kg glogu,10l wody-docelowo bedzie 22l- i 2,5kg cukru,drozdze tokaj oraz pozywka. Owoc mrozony 3 dni. Chce fermentowac cale owoce 3 tyg. Moje pytanie- czy dodac do nastawu jeszcze pektopol?
Szukaj
Odpowiedz
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#2
24-09-2013, 10:00
Bez pektopolu fermentowałbym do 5-6 tygodni.
Ale co mało cukru. Jaki % chcesz osiągnąć?
Na razie masz cukru na jakies 8% - wliczając jaki cukier z głogu. Z samego cukru to jakies 6,8%
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#3
24-09-2013, 10:30
Procent chce uzyskac maksymalny z tych drozdzy czyli ok.16proc. Cukru dalem na razie na 10 litrow wody co dalo mi 24blg. jak blg spadnie do okolo 2-0blg dodam kolejne 5litrow wody i ok.1.7kg cukru.wtedy zleje z fermentatora do balona i dodam reszte wody-7litrow-oraz cukier. Czyli rozumiem ze przy fermentacji 3 tygodniowej pektopol dac.
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#4
24-09-2013, 10:37
Sorry ze post po poscie-oczywiscie po dodaniu 5 litrow wody i cukru zleje do balona jak blg bedzie w okolicach 0.
Jak ktoś rozumie Regulamin to posta pod postem nie pisze. Ostrzegam!
Szukaj
Odpowiedz
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#5
24-09-2013, 11:03
Ja nie dawałem. Mylę, że głóg i dzika róża lubią poleżeć aby oddać to co mają najlepsze.
Pektopol chyba nie wpływa w jaki sposób na smak wina więc możesz dać.
Zaczekaj chwile może jaki specjalist od głogu się odezwie

edit
własnie znalazłem ten wpis naszej przewspaniałej koleżanki, specjalistki od głogu
(07-09-2011, 20:36)Megana napisał(a): Nigdy do fermentatora nie wkładam rurki, otwór zatykam watką. Trzymam w nim głóg 6 tygodni.
Tobie też przydałoby się używanie opcji 'szukaj'
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#6
24-09-2013, 11:41
Dzieki edd. czytam troche forum i wiem ze Megana jest guru w sprawach dr i glogu. chcialem ok. 3tyg fermentowac z pektopolem bo po zlaniu do balona mlodego wina, do tych owocow dozbierac z 2-3kg swiezego glogu i zrobic kolejne 22litry wina. polaczyc pierwszy nastaw z drugim w butli 40 litrowej.
Szukaj
Odpowiedz
edd Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
#7
24-09-2013, 12:05
Metod jest wiele
Na docelowe 40 litrów wg przepisu Megany powiniene mieć powiedzmy 15kg głogu...
Masz 11 ale myslę, że też Ci wyjdzie. Nie jestem pewien co do podziału 8kg / 3 kg do nastawów ale jak chwilę zaczekasz to ktos Ci pomoże
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#8
01-10-2013, 20:17
Witam, ja pektopol dodalem do mojego glogowego, twardy owoc , soku za duzo nie ma... mysle ze pektopol wplynie pozytywnie :-)
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#9
01-10-2013, 20:31
Przede wszystkim nigdy nie łączę nastawów, ale to nie jest żadna żelazna reguła. Do pierwszego nastawu pekto nie daję, by mi się zanadto owoce nie rozleciały, tylko zostały w jakiejś formie na drugi nastaw. Do drugiego daję w dawce od serca, dorzucam co mam pod ręką - owoce z nalewek, jakąś herbatę, jakieś resztki czeremchy z zamrażalnika, niekoniecznie wszystko na raz - I ten drugi nastaw jest całkiem inny, ale wcale nie gorszy niż pierwszy.
BTW w tym roku obok mojego ulubionego krzaku głogu żerują dziki. Całe stado. Chyba nie pójdę się z nimi bić. :mad:
I z głogowego 2013 nici, panie dziejku.
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#10
02-10-2013, 13:09
W mojej okolicy jest dużo drzewek głogu więc w wolnych chwilach dozbierałem jeszcze 5.3kg bez walki z dzikami.Pekto jednak dodałem 2ml,pierwszy nastaw pofermentuję ok 3-4 tygodnie i odleje do butli dodając resztę wody i cukru.Do starego głogu dodam te 5,3kg nowego i niech się robi kolejne 22litry
Szukaj
Odpowiedz
zibi8888 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gdańsk
#11
03-10-2013, 01:17
Jeśli chcesz mieć dobre, czyste głogowe, lepiej te nowe owoce zafermentuj w osobnym pojemniku (jakimś wiaderku chociażby) i połącz potem w docelowym baniaku obydwa "pierwsze" nastawy. A owoce z obydwu po zlaniu wrzuć razem z powrotem do fermentatora i zalej nową porcją syropu. Do tego "drugiego" nastawu dorzuć, jak proponuje Megana coś innego (czarny bez, DR, czeremchę, hibiskus, sok wiśniowy itp.). Wrzucając świeże owoce do starych, w pewnym sensie nie wykorzystasz ich w pełni a tylko zmniejszysz ekstraktywność nastawu. Chociaż nie twierdzę, że wyjdzie z tego złe wino...
A tak otrzymasz czyste głogowe z "pierwszej" fermentacji i osobny drugi nastaw nadający się na podstawę portweina - patrz temat "portwein z głogu".
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#12
03-10-2013, 12:17
Tak właśnie zrobię zibi-mądrego to i miło posłuchać.Głogowe robię pierwszy raz i chciałbym aby było tak dobre jak dr z tamtego roku,która zrobiła furorę na stole ostatnio na imprezie rodzinnej.Stąd pytanie-czy po fermentacji z owocami głóg odcisnąć przez tetrę,czy wystarczy przelać młode wino przez np sito lub druszlak?
Szukaj
Odpowiedz
zibi8888 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gdańsk
#13
03-10-2013, 23:16
Głóg wystarczy przecedzić przez sito/durszlak. Nie ma potrzeby wyciskania, tym bardziej jak planujesz zrobić 2 nastawy...
Szukaj
Odpowiedz
andrew777 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
#14
08-10-2013, 12:11
Witam!
Ja wlasnie do wina gronowego ciemne mam zamiar dodac glogu.12 kg winogrona,5 kg cukru 11 l wody i wycisniety dziki bez 2 kg do tej pory.Zastanawiam sie ile kg glogu dolaczyc :kwasny:
Szukaj
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#15
16-11-2013, 14:47
Moje pytanie brzmi: mam 0,5 kg głogu. Tylko tyle, bo cholernie zmarzłem przy zbieraniu i ręce grabieją.
Zbierałem z myślą aby dodać do drugiego nastawu z DR, a nastaw na 25l winka.

1 Czy taka ilość głogu w ogóle coś da na 25l wina z DR, czy lepiej zalać go spirytusem?

2 Jaka ilość głogu miałaby jakieś wyczuwalne znaczenie na taką ilość?

3 Sporo owoców głogu było robaczywe. Owocki małe i pewnie po przebraniu nie wszystko się znalazło - jak to rzutuje na smak?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#16
16-11-2013, 14:54
ad 1 -jak na 25 l ilość homeopatyczna; zalej alkoholem
ad 2 - ok 2 -5 kg/10 litrów
ad 3 - zjedz robaka to będziesz wiedział :diabelek: Oczywiście, że rzutuje. Owoce mają być dobrej jakości i bez robali.
Szukaj
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#17
16-11-2013, 15:05
Ok. Wrzuce do zamrażarki na razie. Może pogoda się polepszy i dorwę jeszcze.
Homeopatyczna ilość - spodobało mi się :spoko:

p/s robak jest bez smaku :jedzenie:
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#18
16-11-2013, 15:15
Życzę smacznego:) Toż to naturalne białko.
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#19
01-12-2013, 19:25
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem 37 litrów wina głogowego,które przechodzi teraz cichą ferment.
Mam również trochę winka z czeremchy,które jest jak na razie cholernie gorzkie.
Nie samym głogowym człowiek żyje,więc chciałbym zrobić kupaż części głogowego z czeremchą.Głóg ma 3blg,czeremcha 5blg.
Robił to ktoś z tymi owocami? Może jakieś proporcje? z góry dzięki:)
Szukaj
Odpowiedz
kempus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2013
#20
28-12-2013, 23:08
Witam.
Czy jest jeszcze czas na zdobycie głogu? Widziałem że na krzakach owoc jeszcze się utrzymał, natomiast nie wiem czy nadaje się na nastaw.
Proszę o podpowiedź.
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#21
29-12-2013, 00:35
(28-12-2013, 23:08)kempus napisał(a): Witam.
Czy jest jeszcze czas na zdobycie głogu? Widziałem że na krzakach owoc jeszcze się utrzymał, natomiast nie wiem czy nadaje się na nastaw.
Proszę o podpowiedź.

Naturalnie ,jeśli nie spleśniał.
Szukaj
Odpowiedz
kempus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2013
#22
29-12-2013, 00:46
Dziękuje za odpowiedź.
Owoc nie spleśniał, jest twardy, jedynie co widziałem to czarne plamki.
Szukaj
Odpowiedz
jaguar56 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2013
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: Miodowo-waniliowy :)
#23
29-12-2013, 13:14
Obawiam się że owoc nie nada się.
Zaobserwowałem że owoce głogu z czarnymi plamkami znikają z drzewa jako ostatnie więc muszą być piekielnie "smaczne"

Kiedyś jak szukałem okazało się że jest to jakiś rodzaj grzyba atakującego owoce głogu.
Szukaj
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#24
05-03-2014, 09:13
Witam.
Winka głogowego mam 20 litr pod korek--które jest wg mnie klarowne.
Za niedługo chciałem 10 litr zostawić solo,a kolejne 10 litr coś pokombinować:)
Chciałem sparzyć 1szt cytryny,obskrobać skórkę--tylko te żółte--i połączyć w damce 5 litrowej z winem głogowym,na jakieś 3-4 tygodnie.
Czy klarowność wina się nie zmniejszy,i czy 1szt cytryny to nie za dużo?
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#25
24-09-2014, 21:11
Pozwolę się tu zapytać:
W jaki sposób trzeba oczyścić głóg?
Zebrałem dzisiaj pół siatki, czy nie za wcześnie?
Aha, mam głóg jednoszyjkowy

i jeszcze jedna kwestia: Większość owocków była mocno czerwona, wręcz bordowa, a skórka lekko pomarszczona (wrzuce potem fotki) natomiast na niektórych drzewach owoce były lśniące, czerwone czy nawet lekko pomarańczowe i miały gładką skórkę.. Ma to jakieś znaczenie?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 20 Dalej »

Pytanie o głogowe.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 07:46 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa