12-10-2013, 21:35
Hej, jak liczyc nastaw pod jarzab szwedzki ?
Na razie - dymion 15 litrow, 7kg owocow, 4,5l wody i 1kg cukru...
Fermicru PDM i sobie bulga wstepnie...
Chce to przelac do pojemnika dolac reszte wody, dodac cukru i przefermentowac w pojemniku. Tylko jak okreslic ilosc cukru w owocach ? Kwasowosc zmierze po przefermentowaniu.
Inna sprawa ze 4,5l wody i 1kg cukru pokazalo mi BLG 16
Z obliczen by mi wychodzilo jednak ze powinno byc chyba kolo 19,5 ?
liczac ze 1kg to 0,62 to rozpuszczony w 4,5 to jakies 5,12l
czyli okolo 195g cukru w litrze syropu... czyli okolo 19,5 BLG (10g w 1kg to 1BLG).
Pomożcie po raz kolejny a będzie kolejna fotorelacja
Acha wino 12-14% - co do ilosci cukru resztkowego - kwestia jak takie wino bedzie smakowac, lubie wytrawne,polwytrawne - ale jak bedzie zbyt "ostre" to polslodkie tez moze byc, w ostatecznosci slodkie.
Na razie - dymion 15 litrow, 7kg owocow, 4,5l wody i 1kg cukru...
Fermicru PDM i sobie bulga wstepnie...
Chce to przelac do pojemnika dolac reszte wody, dodac cukru i przefermentowac w pojemniku. Tylko jak okreslic ilosc cukru w owocach ? Kwasowosc zmierze po przefermentowaniu.
Inna sprawa ze 4,5l wody i 1kg cukru pokazalo mi BLG 16
Z obliczen by mi wychodzilo jednak ze powinno byc chyba kolo 19,5 ?
liczac ze 1kg to 0,62 to rozpuszczony w 4,5 to jakies 5,12l
czyli okolo 195g cukru w litrze syropu... czyli okolo 19,5 BLG (10g w 1kg to 1BLG).
Pomożcie po raz kolejny a będzie kolejna fotorelacja

Acha wino 12-14% - co do ilosci cukru resztkowego - kwestia jak takie wino bedzie smakowac, lubie wytrawne,polwytrawne - ale jak bedzie zbyt "ostre" to polslodkie tez moze byc, w ostatecznosci slodkie.