• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cukier trzcinowy vs cukier z buraków

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cukier trzcinowy vs cukier z buraków
FishHunter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Myślami z Nią
#1
16-11-2013, 14:35
Witam.
Czy różnica po doslodzeniu wyrobów cukrem trzcinowym znacznie odbiega od tych dosładzanych tradycyjnie?
Robił ktoś może jakieś próby porównawcze?

Wiem ze jest znacznie droższy ale można by wymieszać go ze zwykłym cukrem 50/50 co o tym sądzicie ?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#2
16-11-2013, 14:43
Próbowałeś kiedyś cukru trzcinowego i buraczanego?
Różnica znaczna. Nie do wszystkiego pasuje.
Do czego pasuje a do czego nie...uzależnione osobniczo:) Ja dodaję prawie do wszystkiego - kawa, herbata, potrawy, piwo, nalewki
Szukaj
Odpowiedz
von Vinentropp Offline
Akcjonariusz
******
Liczba postów: 1.087
Liczba wątków: 36
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: między rewelką a deprechą
#3
17-11-2013, 12:12
(16-11-2013, 14:35)FishHunter napisał(a): Trzcinowy jest znacznie droższy ale można by wymieszać go ze zwykłym cukrem 50/50 co o tym sądzicie ?

No można, tylko po co?
Przy robieniu nalewek odszedłem całkowicie od cukru buraczanego.
Trzcinowy daje delikatniejsze nuty, także lekki "dymny" powiew.
Buraczany jest słodki, i tylko słodki.
Teraz (za namową taty1959) jestem na etapie prób słodzenia melasą trzcinową. Nie do wszystkiego pasuje, ale trzeba popróbować.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cukier trzcinowy vs cukier z buraków


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 18:48 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa