24-02-2014, 21:28
Witam,
Mam do Was pytanie jak doprawiacie wino z DR.
W 2012 r nastawiłem dwa wina z DR na tych samych owacach. Pierwszy nastaw z samej róży, drugi z dodatkiem rodzynek.
Obydwa się ładnie udały, sklarowały, ogoólnie jestem zadowolony z efektu.
Pierwsze wino wysżło prawie całkiem wytrawne, ok 14-15%. Jeszcze go nie doprawiałem.
Drugie wino z dodtakiem rodzynek jest b. dobre (ładniej pachnie i smakuje lepiej niż pierwsze - pewnie załsuga radzynek). Trochę dosłodzę i myślę, że będzie ok.
Zastanawiam się co zrobić z pierwszym. czy tylko dosłodzić? NIe chciałbym dodawać tylko rodzyne, bo pewnie wyjdzie b. podobne do drugiego nastawu, a chciałbym mieć dwa rózne wina.
I stąd moje pytania:
1. Jak doprawiacie swoje wina z DR?
2. Jeżeli dodajecie rozdzynek do wina to sparzonych, czy nie? Czy są problemy z klarowaniem, "plamami oleju" - rodzynki w paczkach są dość tłuste w dotyku - pewnie żeby nie wysychały.
Z góry dziękuje z rady.
Mam do Was pytanie jak doprawiacie wino z DR.
W 2012 r nastawiłem dwa wina z DR na tych samych owacach. Pierwszy nastaw z samej róży, drugi z dodatkiem rodzynek.
Obydwa się ładnie udały, sklarowały, ogoólnie jestem zadowolony z efektu.
Pierwsze wino wysżło prawie całkiem wytrawne, ok 14-15%. Jeszcze go nie doprawiałem.
Drugie wino z dodtakiem rodzynek jest b. dobre (ładniej pachnie i smakuje lepiej niż pierwsze - pewnie załsuga radzynek). Trochę dosłodzę i myślę, że będzie ok.
Zastanawiam się co zrobić z pierwszym. czy tylko dosłodzić? NIe chciałbym dodawać tylko rodzyne, bo pewnie wyjdzie b. podobne do drugiego nastawu, a chciałbym mieć dwa rózne wina.
I stąd moje pytania:
1. Jak doprawiacie swoje wina z DR?
2. Jeżeli dodajecie rozdzynek do wina to sparzonych, czy nie? Czy są problemy z klarowaniem, "plamami oleju" - rodzynki w paczkach są dość tłuste w dotyku - pewnie żeby nie wysychały.
Z góry dziękuje z rady.