08-04-2014, 10:12
Zauważyłem coś na powierzchni wina głogowego, wygląda jak cienka błoniasta galaretka:
Zdjęcie 1 (struktura zniszczona przez pomiar Blg)
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Po wyjęciu na talerzyk:
Zdjęcie 4
Skład:
4,5 kg owocu głogu
9 l wody
3,7 kg cukru
7 g drożdży Enovini
4 g pożywki DAF
Nastaw fermentował 50 dni, potem oddzieliłem owoce, po 3 miesiącach zlałem znad osadu.
Wino stoi w balonie zamknięte rurką, ma 2,5 Blg i jest klarowne, nie było siarkowane.
Takie same zjawisko jest w porto głogowym, w winach z innych owoców tego nie widziałem.
Co to może być? Drożdże kożuchujące?
Zdjęcie 1 (struktura zniszczona przez pomiar Blg)
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Po wyjęciu na talerzyk:
Zdjęcie 4
Skład:
4,5 kg owocu głogu
9 l wody
3,7 kg cukru
7 g drożdży Enovini
4 g pożywki DAF
Nastaw fermentował 50 dni, potem oddzieliłem owoce, po 3 miesiącach zlałem znad osadu.
Wino stoi w balonie zamknięte rurką, ma 2,5 Blg i jest klarowne, nie było siarkowane.
Takie same zjawisko jest w porto głogowym, w winach z innych owoców tego nie widziałem.
Co to może być? Drożdże kożuchujące?