25-06-2014, 19:41
Dzień dobry
Może zacznę od oryginalnego przepisu który brzmi:
Proporcje
6,5kg wiśni
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
Przygotowanie
Wiśnie myjemy, oczyszczamy z szypułek i pestek i miażdżymy, po czym zalewamy wrzącą wodą. Po schłodzeniu dodajemy drożdży i czekamy dobę. Po upływie 24h. cedzimy i zalewamy miazgę owocową jeszcze raz wodą. Po upływie kolejnej doby wygniatamy, w uzyskanej wodzie rozpuszczamy cukier, który wlewamy stopniowo do moszczu, dodajemy pożywki i fermentujemy.
Jest to przepis na 10l wina, chciałem z tego zrobić 15l zmieniając troszkę proporcje dodając:
9kg wisni
6l wody
4,5 kg cukru
pożywki niestety nie umiem dawkować jakoś szczególnie daje całe opakowanie jednorazowe (masa netto 7g)
to tyle w kwestii proporcji
co do sposobu przygotowania
przy drugim zalaniu jaka ma być woda(ciepła czy zimna), czy 1 raz zalać połową wody z przepisu a drugi raz pozostałością? Wlewamy stopniowo do moszczu czyli jak? w jak dużych odstępach czasowych ? I już ostatnie pytanie posiadam drożdże malaga, z przepisu wywnioskowałem ze wiśni przy fermentacji w balonie nie będzie, ale moje drożdże są takie suszone i to zostanie w miazdze którą potem wyrzucamy, nie szkodzi to drożdżom ? I już naprawdę ostatnie pytanie czy ten przepis ma sens ? jeżeli nie to proszę o pomoc w dobraniu jakiegoś prostego. Ja wiem ze to amatorskie te pytania ale 1 wino już mi się zepsuło nie chciał bym zepsuć drugiego
Może zacznę od oryginalnego przepisu który brzmi:
Proporcje
6,5kg wiśni
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
Przygotowanie
Wiśnie myjemy, oczyszczamy z szypułek i pestek i miażdżymy, po czym zalewamy wrzącą wodą. Po schłodzeniu dodajemy drożdży i czekamy dobę. Po upływie 24h. cedzimy i zalewamy miazgę owocową jeszcze raz wodą. Po upływie kolejnej doby wygniatamy, w uzyskanej wodzie rozpuszczamy cukier, który wlewamy stopniowo do moszczu, dodajemy pożywki i fermentujemy.
Jest to przepis na 10l wina, chciałem z tego zrobić 15l zmieniając troszkę proporcje dodając:
9kg wisni
6l wody
4,5 kg cukru
pożywki niestety nie umiem dawkować jakoś szczególnie daje całe opakowanie jednorazowe (masa netto 7g)
to tyle w kwestii proporcji
co do sposobu przygotowania
przy drugim zalaniu jaka ma być woda(ciepła czy zimna), czy 1 raz zalać połową wody z przepisu a drugi raz pozostałością? Wlewamy stopniowo do moszczu czyli jak? w jak dużych odstępach czasowych ? I już ostatnie pytanie posiadam drożdże malaga, z przepisu wywnioskowałem ze wiśni przy fermentacji w balonie nie będzie, ale moje drożdże są takie suszone i to zostanie w miazdze którą potem wyrzucamy, nie szkodzi to drożdżom ? I już naprawdę ostatnie pytanie czy ten przepis ma sens ? jeżeli nie to proszę o pomoc w dobraniu jakiegoś prostego. Ja wiem ze to amatorskie te pytania ale 1 wino już mi się zepsuło nie chciał bym zepsuć drugiego