Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metanol
#1
Nastawiłem ostatnio
4,5L Miazgi winogronowej (różowej)
i 2 KG jabłek, cukier itd.

Zastanawia mnie jakie jest prawdopodobieństwo wytworzenia metanolu,
nadmienię tu że od tygodnia fermentuję miazgę z grona i starte jabłka w balonie. (Gdzieś na forum wyczytałem wczoraj że jabłka w miazdze wytwarzają metanol i chciałem się upewnić)
I czy już ewentualnie padłem ofiarą za dużego wgłębienia się w temat i histeryzuję. :jezor:
Myślicie że czas już to oddzielić od części stałych?
Odpowiedz
#2
Prawdopodobieństwo wytworzenia metanolu = 100%

Każde wino zawiera etanol + metanol. Takie życie. Z tym, że ilość tego drugiego nie jest na tyle wysoka, żeby zaszkodzić. W dodatku odtrutką na zatrucie metanolem jest ETANOL ! Więc fermentuj bez obaw.
Odpowiedz
#3
Gdyby produkcja win powodowała wytwarzanie metanolu w dawkach szkodliwych to wszyscy z forum byliby co najmniej ślepi:diabelek:

Spokojnie fermentuj:)
Odpowiedz
#4
Dzięki za odpowiedź:) to mnie uspokoiliście:)



Skocz do: