30-12-2014, 19:17
Ze względu na to, że od jakiegoś czasu mam małe problemy z moimi winkami... postanowiłem poprosić Was o podzielenie się ze mną Waszymi doświadczeniami. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo nie ukrywam, że jutro planuje zająć się nimi 
Ze wzgledu na zamieszanie z kilkoma problemowymi winami... troche sie pogubilem i zwatpilem...
Mam pytanko dotyczace win ryżowych.
Po 6 tygodniach od zrobienia nastawu zlewalem wino i oddzielalem od czesci stalych czyli ryzu i rodzynek...
Od razu siarkowalem...a za 3 dni zlewalem znad osadu.
Potem odczekalem jeszcze 9 dni i zlewalem ponownie aby poraz drugi je zasiarkować... i teraz mam dylemat...
Czy wg. Was podczas drugiego siarkowania od razu powinienem dosłodzić wino do smaku i po 2 tygodniach zlać jeszcze raz aby oddzielić te pozostałe obumarłe drożdże ktore w malych już ilosciach osadza sie na dnie... czy jednak podczas drugiego siarkowania nie dosladzać wina od razu tylko odczekać te 2 tygodnie do kolejnego zlania wina znad malego osadu i wtedy doslodzić? Zwykle siarkuje wina 2 razy aby mieć pewność, że drożdże napewno padną. Jeszcze niedawno nie miałem z tym problemu... ale ostatnio problemy bardzo mi dokuczają.
Czy wino ktore dostanie druga dawke siarki i od razu cukier na dosłodzenie nie ruszy niespodziewanie, czy wręcz przeciwnie... dawka siarki i cukru spowoduje całkowite ich wybicie?
Nadmienie, że mam wino 13% jak i również 18%.
Czy 0.8 ml siarki / 10 wina 13% jak i 18% to wg. Was właściwa ilość czy jednak stosujecie większe ilości?

Ze wzgledu na zamieszanie z kilkoma problemowymi winami... troche sie pogubilem i zwatpilem...
Mam pytanko dotyczace win ryżowych.
Po 6 tygodniach od zrobienia nastawu zlewalem wino i oddzielalem od czesci stalych czyli ryzu i rodzynek...
Od razu siarkowalem...a za 3 dni zlewalem znad osadu.
Potem odczekalem jeszcze 9 dni i zlewalem ponownie aby poraz drugi je zasiarkować... i teraz mam dylemat...
Czy wg. Was podczas drugiego siarkowania od razu powinienem dosłodzić wino do smaku i po 2 tygodniach zlać jeszcze raz aby oddzielić te pozostałe obumarłe drożdże ktore w malych już ilosciach osadza sie na dnie... czy jednak podczas drugiego siarkowania nie dosladzać wina od razu tylko odczekać te 2 tygodnie do kolejnego zlania wina znad malego osadu i wtedy doslodzić? Zwykle siarkuje wina 2 razy aby mieć pewność, że drożdże napewno padną. Jeszcze niedawno nie miałem z tym problemu... ale ostatnio problemy bardzo mi dokuczają.
Czy wino ktore dostanie druga dawke siarki i od razu cukier na dosłodzenie nie ruszy niespodziewanie, czy wręcz przeciwnie... dawka siarki i cukru spowoduje całkowite ich wybicie?
Nadmienie, że mam wino 13% jak i również 18%.
Czy 0.8 ml siarki / 10 wina 13% jak i 18% to wg. Was właściwa ilość czy jednak stosujecie większe ilości?